Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Dolan: Trump je odgovoren za nasilje v kongresu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 01. 2021 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2021 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Dolan: Trump je odgovoren za nasilje v kongresu

Kardinal Dolan: Trump je odgovoren za nasilje v kongresu

Predstavniški dom kongresa je potrdil poziv za odstavitev Trumpa po 25. amandmaju.

FOTO: Vatican Media

Newyorški nadškof kardinal Timothy Dolan predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu pripisuje krivdo za nasilni napad njegovih privržencev na stavbo ameriškega kongresa v Washingtonu. Človek, ki je odgovoren za red in mir v državi, je sam »zanetil plamen«, je kardinal Dolan pojasnil v video posnetku, ki ga je ob koncu tedna objavil na svojem Twitter profilu.

Dolan je v svoji kritiki obsodil tudi t.i. »pametnjakoviče, ki kričijo in vpijejo in nam govorijo, kaj naj počnemo«. Odprto ostaja vprašanje, koga je imel v mislih kardinal, ki je v Škofovski konferenci ZDA nekdaj veljal za Trumpovega podpornika. Kot je dodal, ti ljudje »prilivajo olje na ogenj nasilja«.

Svoj malce pozen odziv na dogajanje v ameriškem kongresu je kardinal Dolan opravičil s pojasnilom, da se je ob koncu tedna vrnil s klavzurnih duhovnih vaj, ki so ga »obvarovale pred razburljivimi dogodki minulega tedna«. Dolan je bil nekoč tesno povezan s sedanjim ameriškim predsednikom, zaradi česar je bil pogosto deležen precejšnje kritike tudi s strani cerkvenih kolegov.

Papež in škofje obsodili nasilje

Nasilno dogajanje v ameriškem kongresu pred tednom dni so odločno obsodili tudi papež Frančišek in ameriški škofje. Sveti oče je med nedeljskim angelusom molil za žrtve nemirov ter pozval k edinosti med ameriškim narodom.

Predsednik Škofovske konference ZDA, nadškof Jose Gomez, in washingtonski nadškof kardinal Wilton Gregory sta pozvala k ohranitvi vrednot in načel ameriške demokracije oz. k ohranjanju miru in edinosti med državljani ZDA.

Predstavniški dom kongresa potrdil resolucijo s pozivom za odstavitev Trumpa po 25. amandmaju ameriške ustave

Kot danes poroča STA, pa je predstavniški dom ameriškega kongresa v skladu s pričakovanji potrdil resolucijo, ki poziva podpredsednika Mika Pencea in člane vlade k odstavitvi predsednika Donalda Trumpa v skladu s 25. amandmajem ameriške ustave. Podpredsednik Pence je tak ukrep zavrnil že pred glasovanjem.

Po navedbah STA je za resolucijo glasovalo 223 kongresnikov, med njimi eden republikanec, 205 proti, pet pa se je glasovanja vzdržalo. Vzporedno in v pričakovanju Penceove zavrnitve resolucije so demokrati sprožili že drugo ustavno obtožbo Trumpa v štirih letih, o njej pa bodo glasovali danes.

Kongresni demokrati Trumpu očitajo, da je svoje podpornike spodbudil k vdoru v kongres 6. januarja in zaustavitvi formalne potrditve volilne zmage demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. Demokrati so najprej Trumpa pozivali k odstopu, kar je odločno zavrnil, nato pa so poskusili še z resolucijo, ki poziva Pencea in vlado k odstavitvi Trumpa, ker naj bi ta predstavljal nevarnost za republiko.

Pence: 25. amandma je predviden za odstavitev predsednika, ki telesno ali duševno ni sposoben opravljati svojega dela, ne pa kot kazen

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je včeraj imenovala devet t.i. upraviteljev ustavne obtožbe, ki bodo nastopali v vlogi tožilcev, med katerimi so vsi demokrati. Ker so republikanci pred dnevi blokirali sprejetje resolucije o 25. amandmaju po hitrem postopku, je bila včeraj na programu posebna seja na to temo z razpravami in glasovanjem.

Podpredsednik Pence je pred glasovanjem o resoluciji Pelosijevi poslal javno pismo z zavrnitvijo uporabe 25. Amandmaja: »Vi in demokrati zahtevate, naj jaz in kabinet sprožimo postopek po 25. amandmaju, ko je do konca predsednikovega mandata ostalo le še osem dni. Ne verjamem, da je takšna smer v najboljšem interesu države, niti v skladu z ustavo,« je sporočil Pence, ki meni, da je 25. amandma predviden za odstavitev predsednika, ki telesno ali duševno ni sposoben opravljati svojega dela, ne pa kot kazen.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh