Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsodil napad na ameriški kongres

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2021 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2021 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obsodil napad na ameriški kongres

Papež obsodil napad na ameriški kongres

Ameriški demokrati pa si prizadevajo za odstavitev Trumpa po 25. amandmaju.

Papež Frančišek je septembra 2015 obiskal ameriški kongres FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je odločno obsodil napad na ameriški kongres v Washingtonu minuli teden. Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal v ekskluzivnem pogovoru za italijansko televizijo Canale 5, je bil »povsem osupel« nad prizori na Kapitolu. Toda tudi v zrelih družbah obstajajo ljudje, je dejal sveti oče, »ki izbirajo pot proti skupnosti, proti demokraciji, proti skupnemu dobremu«. Takšna gibanja in z njimi povezano nasilje je treba odločno obsoditi. Po papeževih besedah nasilje obstaja v vsaki družbi, zato je še toliko bolj pomembno, da se učimo iz zgodovine in se v prihodnje izognemo takšnemu ravnanju.

Pogovor na omenjeni televiziji so predvajali sinoči, papež pa se je, kot so zapisali v napovedniku, dotaknil tudi vprašanj epidemije koronavirusne bolezni, etične izbire cepljenja in splava.

Papežev poziv k spravi v ameriški politiki

Sveti oče je o dogajanju v Združenih državah Amerike spregovoril tudi po včerajšnji opoldanski molitvi angelovega češčenja. Ameriškim državljanom je zagotovil svoje molitve, predvsem žrtvam sredinega napada in njihovim svojcem. Po njegovih besedah je nasilje vedno samouničevalno: z nasiljem se nič ne pridobi, veliko pa se izgubi. Papež je spodbudil ameriške oblasti, naj si neutrudno prizadevajo za spravo v narodu: »Spodbujam državne oblasti in vse prebivalce, naj ohranijo visok čut odgovornosti z namenom, da se razvedri dušno stanje, pospeši sprava v narodu ter zagotovi demokratične vrednote, ki so zakoreninjene v ameriški družbi.«


FOTO: Vatican Media

Demokrati bodo poskušali z odstavitvijo Trumpa po 25. amandmaju

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi pa je včeraj sporočila, da bodo v kongresu poskušali sprejeti resolucijo s pozivom podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu in članom vlade, naj predsednika Donalda Trumpa po 25. amandmaju k ameriški ustavi odstavijo s položaja, poroča STA. Če Pence in člani Trumpove vlade tega ne bodo storili, kar je najbolj verjetno, bodo demokrati sprožili postopek ustavne obtožbe.

Pelosijeva je sporočila, da želijo v kongresu hitro ukrepati »za zaščito naše ustave in demokracije, ker ta predsednik zanju predstavlja neposredno grožnjo«. Demokrati in tudi velik del republikancev Trumpu pripisuje odgovornost za sredin napad na kongres. Trump je namreč podpornike v govoru tik pred napadom pozval, naj gredo nad kongres, kjer so takrat uradno potrjevali zmago demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra.

Demokrati skupaj z nekaj republikanci zahtevajo, da mora Trump tako ali drugače predčasno zapustiti položaj, ki se mu izteče 20. januarja. Ne gre pa pričakovati, da bi Trump odstopil sam, kar bi bila po oceni večine najboljša rešitev. Boljša rešitev od ustavne obtožbe bi bila odstranitev Trumpa s položaja s strani njegove vlade. To omogoča 25. amandma ameriške ustave, po katerem lahko predsednika odstranijo podpredsednik in večina članov vlade, če ugotovijo, da ni sposoben opravljati svojih dolžnosti.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh