Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kongres potrdil ustavno obtožbo Trumpa

Objava: 14. 01. 2021 / 06:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2021 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kongres potrdil ustavno obtožbo Trumpa

Kongres potrdil ustavno obtožbo Trumpa

Za je glasovalo 232 kongresnikov, tudi deset republikanskih, proti pa 197.

Donald Trump si je drugo ustavno obtožbo »prislužil« z zavajanjem glede izida novembrskih volitev, ki se je stopnjevalo do pretekle srede, ko je poslal svoje podpornike nad kongres. FOTO: Reuters



Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 232 glasovi za (tudi desetimi republikanskimi) in 197 proti (pet kongresnikov ni glasovalo) zaradi vzpodbujanja upora oziroma vstaje potrdil že drugo ustavno obtožbo predsednika Donalda Trumpa. »Prislužil« si jo je z zavajanjem glede izida novembrskih volitev, ki se je stopnjevalo do pretekle srede, ko je poslal svoje podpornike nad kongres, pri čemer je umrlo pet ljudi. Prvo ustavno obtožbo je predstavniški dom kongresa zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa potrdil decembra 2019, tedaj v povezavi z izsiljevanjem Ukrajine, naj v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči ZDA uvede preiskavo zoper Josepha Bidna, leto pozneje zmagovalca ameriških predsedniških volitev, je poročala STA.

Demokrati potrebujejo tudi podporo 17 senatnih republikancev

Ustavna obtožba mora zdaj v senat na sodni proces za odstavitev Trumpa s položaja, a se to ne bo zgodilo, preden Trumpu 20. januarja poteče mandat. Vodja senatne večine Mitch McConnell je namreč sporočil, da senat ne bo zasedal do 19. januarja. Postopek se bo v senatu bržčas nadaljeval, ko bodo demokrati po dveh zmagah v Georgii prevzeli tesno večino in bo potrjena Bidnova vlada skupaj s ključnimi prioritetami. Ne gre več za Trumpovo odstavitev, temveč za obsodbo njegovih dejanj, za kar pa demokrati potrebujejo tudi podporo 17 senatnih republikancev. Glasovati sicer nameravajo tudi o dosmrtni prepovedi opravljanja javne funkcije Trumpu, s čimer bi mu preprečili morebitno predsedniško kandidaturo leta 2024.

Republikanski govorci: ustavna obtožba deli državo

Med razpravo pred glasovanjem je bilo republikanskih govornikov bistveno manj, kot je razmerje moči v kongresu, večinoma pa so poudarjali, da ustavna obtožba deli državo, in zagovarjali Trumpa, ki da ni z ničemer spodbujal k nasilju, ki so ga pripisali izključno skrajnežem. Trump za napad na Kapitol sicer ni prevzel odgovornosti, je pa skušal ustaviti proces sredi razprave, ko je na pobudo republikancev objavil sporočilo o popolni obsodbi vsakršnega nasilja, je še poročala STA.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh