Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Militarizacija ali vzgoja otrok?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 08. 2021 / 12:21
Oznake: Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Militarizacija ali vzgoja otrok?
Predstavitev Slovenske vojske na oratorijih že leta ni nič neobičajnega. FOTO: FB Oratorij Polica

Militarizacija ali vzgoja otrok?

Nedavni oratorij v Župniji Polica pri Grosupljem se je znašel na tnalu slovenskega tednika, ki ne slovi ravno po simpatiziranju s Katoliško cerkvijo.

Avtorica je v časopisnem prispevku »Puške na oratoriju« problematizirala, da so udeležence oratorija obiskali (in, z njenimi besedami, »militarizirali«) člani Slovenske vojske, kar sicer že vrsto let ni nič neobičajnega na oratorijih po slovenskih župnijah, na katerih otrokom – v duhu razgledanosti in širjenja obzorij – predstavljajo tudi druge poklice in dejavnosti, najpogosteje gasilce in reševalce.

Vzgoja za državljansko zavest

Župnik v Župniji Polica msgr. dr. Jože Plut obiska in predstavitve Slovenske vojske na tamkajšnjem oratoriju ne vidi kot »militarizacije katoliške mladine«, temveč kot vzgojo za državljansko zavest. »Šlo je za predstavitev enega od državotvornih organov države Slovenije – Slovenske vojske,« poudarja Jože Plut. Vojaki so na oratoriju brez orožja predstavili svoj poklic in nekatere rodove v vojski, denimo veziste, bolničarje, udeleženci so spoznali oklepnik 6x6, predstavil se je tudi vojaški ordinariat.

Udeleženci oratorija so bili navdušeni. FOTO: FB Oratorij Polica

Slovenska vojska se odziva na številna vabila

Jože Plut, ki je bil med letoma 2000 in 2015 tudi prvi slovenski vojaški vikar, potrdi, da je že večletna tradicija, da se Slovenska vojska odziva na povabila organizatorjev oratorijev in na druga povabila ter tam predstavlja vojaški poklic. »S tem tudi dela in utrjuje državniško zavest oziroma zavest, da smo državljani države, ki ima tudi vojsko kot sestavni del svoje strukture, ki je pripravljena za obrambo države in državljanov storiti nekaj plemenitega, celo darovati svoja življenja,« izpostavlja Jože Plut.

Udeleženci so bili navdušeni

O tem, ali je to militarizacija ali ni, pa bi se dalo na dolgo in široko debatirati, dodaja: »Po mojem mnenju je daleč, daleč od tega. Konec koncev: koga pa boš cenil in ga imel rad, če ne tistih ustanov, ki so te pripravljene braniti. In to Slovenska vojska je!« Odziv udeležencev oratorija, tako Plut, je bil zelo pozitiven, bili so navdušeni, saj so vojake prvič videli v živo, »in prav je tako, da kot mladi državljani poznajo državo, jo cenijo in poznajo tudi njene pomembne inštitucije. Odziva, kakršnega je bilo zaznati v omenjenem tedniku, pa ne morem šteti za odziv javnosti. Odziv javnosti je bil odziv v naši župniji ter med udeleženci in bil je zelo pozitiven.«

Jože Plut: »Konec koncev: koga pa boš cenil in ga imel rad, če ne tistih ustanov, ki so te pripravljene braniti. In to Slovenska vojska je!« FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Pakt med Cerkvijo in SV?

Avtorica prispevka navrže celo domnevo o »paktu med Katoliško cerkvijo in Slovensko vojsko« in med drugim zapiše tudi, da Katoliška cerkev uspešno zagotavlja mlado kri vojski, kar si minister za obrambi Matej Tonin srčno želi. Msgr. dr. Jože Plut se ob tem nasmehne in zamahne z roko, češ da takšno pisanje ne potrebuje komentarja.

Zanimanje za vojaški poklic raste

»Kot nekdanji vojaški vikar pa vsaj malo poznam delovanje Slovenske vojske in to, kakšno kadrovsko sestavo potrebuje, torej mlade vojakinje in vojake. Kot slišim iz medijev, jih dejansko tudi uspešno pridobiva, kar je dobro znamenje, prav tako tudi, da se zanimanje za vojaški poklic bistveno veča in da se mladi številčneje prijavljajo na prostovoljno služenje vojaškega roka. Samo čestitam lahko vsem, ki so uspešno poskrbeli za to, da Slovenska vojska uspešno pridobiva nove mlade vojakinje in vojake,« še poudarja župnik na Polici Jože Plut.

Nalaganje
Nazaj na vrh