Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milostna podoba Marije iz Filerma v Komendi

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 12. 02. 2024 / 12:58
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2024 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milostna podoba Marije iz Filerma v Komendi
Skupinski posnetek po maši pred glavnim oltarjem župnijske cerkve sv. Petra v Komendi, enem najlepših lesenih baročnih oltarjev v Sloveniji. FOTO: Metod Perme

Milostna podoba Marije iz Filerma v Komendi

Župnija Komenda je Svetovni dan bolnikov in obenem praznik Lurške Matere Božje v nedeljo, 11. februarja, najlepše praznovala z obiskom milostne podobe Marije iz Filerma.

V župnijsko cerkev sv. Petra jo je pred mašo ob 10. uri prinesel član Malteške pomoči Slovenija (MPS) Robert Ferjan, pospremili pa še drugi člani in članice te dobrodelne organizacije v okviru Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda – SA SMVR (tudi malteški vitezi Christoph Steidl Porenta, podpredsednik SA SMVR, Jožef Ciraj in Jožef Pavlič, oba komendska župljana), številni ministranti, komendski župnik Cristian Balint in glavni magistralni kaplan in obenem duhovni voditelj SA SMVR Milan Pregelj, ki je vodil somaševanje.

Glavni kaplan SA SMVR Milan Pregelj (desno pri oltarju), komendski
župnik Cristian Balint, malteški vitezi in člani MPS ob milostni podobi
Marije iz Filerma. FOTO: Metod Perme

SMVR in pomen »prihoda« milostne podobe Marije iz Filerma v Komendo, nekdanjo najpomembnejšo posest Malteškega viteškega reda na Slovenskem, prvič omenjeno leta 1256, leta 1296 je bil v kraju že »hospitale sancti Petri«, je predstavil Jožef Ciraj.

Malteški vitez Jožef Ciraj predstavlja SMVR in MPS. FOTO: Metod Perme 

Župnik Balint je ob koncu maše povabil komendske župljane, naj prihajajo častit podobo zavetnice SMVR, člane tega reda in MPS pa k nadaljnji pomoči bolnikom, ljudem v stiski in poplavljencem.

Tudi drugi del prebranega pastirskega pisma slovenskih škofov za postni čas je bil deloma v tem duhu; posebej dragoceno pa opozorilo po pravočasnem prejemanju zakramenta bolniškega maziljenja kot zakramenta za zdravje, ne pa smrt, kot menijo marsikateri.


Komendski župnik Cristian Balint je še posebej povabil člane SA SMVR in MPS, naj okrepijo svojo pomoč bolnim, ostarelim in v poplavah prizadetim ljudem. FOTO: Metod Perme

Za člane SA SMVR in MPS predvsem velja vodilo: Obramba vere in pomoč ubogim. Zahtevno delo in drža tudi danes. Tudi v zvezi s pomembnimi načrti SA SMVR v Komendi.

Med mašo v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi. FOTO: Metod Perme

Milostna podoba filermske Marije bo prihodnjo nedeljo, 18. februarja, ob 10. uri obiskala sosednjo župnijo Cerklje na Gorenjskem, rojstni kraj rajnega ljubljanskega pomožnega škofa Jožefa Kvasa, ki je v otroških letih hodil v osnovno šolo tudi v Komendo, nekaj časa bival v komendski župniji, in velikih skladateljev Davorina Jenka in Franceta Kimovca.

Od tam bo »odpotovala« v Krakov na Poljskem, nato v Gradec na avstrijskem Štajerskem in v Benetke, kjer jo že težko čakajo. V Benetke tudi zaradi tega, ker SA SMVR in MPS dobro sodelujeta s tamkajšnjo italijansko malteško pomočjo pri organizaciji skupnega romanja z bolniki in invalidi na začetku maja v Lurd, ko pridejo v ta veliki kraj milosti tisoči malteških vitezov in članov narodnih malteških pomoči z vsega sveta z bolniki, invalidi in ostarelimi ljudmi.

Nato se bo vrnila v Slovenijo in obiskovala župnije, ki jo bodo pripravljene sprejeti. Dosedanji prijazen in topel odmev na njena romanja po poplavljenih župnijah ter duhovni darovi in milosti, ki so jih ljudje izprosili pri Mariji iz Filerma, vlivajo upanje in zaupanje, da bo tako tudi v župnijah, ki jih milostna podoba Marije iz Filerma še ni obiskala. Tudi zaradi tega, ker gre za »živo« podobo Marije iz Filerma v primerjavi z njeno izvirno ikono v cetinjskem muzeju, ki jo hranijo kot veliko dragocenost v enem izmed razstavnih in posebej zavarovanih prostorov na Cetinju.

Slovenska podoba Marije iz Filerma, delo slovenskih umetnikov slikarke Maše Bersan Mašuk, sicer ruskega rodu, in srebrokovača in zlatarja Cristopha Steidla Porente, nemškega rodu (oba že dolgo živita in ustvarjata v Sloveniji), pa roma po Sloveniji in bo tudi zunaj nje.

Ob tem Božja Mati, upodobljena na 900 let stari hrastovi deski, kolikor je »star« Malteški viteški red, deli milosti prosečim ljudem.

Nekateri to že potrjujejo: kako jih je obvarovala hude prometne nesreče, so dobili moč in pomoč, da bodo premagali hudo, kar jih je doletelo v poplavah, v svojih in svojih bližnjih hudih zdravstvenih težavah.

Za ozdravitev ene izmed slednjih oseb smo malteški vitezi in člani MPS Marijo iz Filerma posebej prosili na Svetovni dan bolnikov v Komendi.

Veselimo pa se že tudi romanja z bolniki, ostarelimi in invalidi na začetku maja v Lurd in srečanja z Lurško Marijo. V Sloveniji pa vedno znova in še posebej z Marijo Pomagaj z Brezij. V velikem spoštovanju vseh treh milostnih podob, hkrati pa zavedanju, da je Božja Mater ena sama, živa in dejavna in pripravljena pomagati vsakomur, ki trdno veruje vanjo in v njenega Sina in je prepričan, da mu lahko pomaga, ga ozdravi na duši in telesu.

Tega smo se člani SA SMVR in MPS, zbrani v Komendi, še posebej ovedeli na Svetovni dan bolnikov.

Med mašo je zelo lepo pel domači cerkveni pevski zbor pod vodstvom organista in zborovodja Petra Gruma.

Nalaganje
Nazaj na vrh