Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Kdaj ste nazadnje obiskali osamljene ali bolne?

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 11. 02. 2024 / 13:44
Oznake: Odnosi, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2024 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Kdaj ste nazadnje obiskali osamljene ali bolne?
Papež Frančišek na trgu sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican news

Papež pri angelusu: Kdaj ste nazadnje obiskali osamljene ali bolne?

Papež Frančišek je med današnjim nedeljskim nagovorom Angel Gospodov ob 32. svetovnem dnevu bolnikov povabil vernike, naj prisluhnejo in se približajo trpečim ter jih spomnil, da je Jezusov pristop k trpečim »le malo besed in konkretna dejanja.«

»Ljubezen potrebuje konkretnost, navzočnost, srečanje, čas in prostor, ki ji je zastonj ponujen. Ne moremo ga reducirati na lepe besede, slike na zaslonu, trenutne selfije ali prenagljena sporočila.« je dejal papež Frančišek pri Angelovem Gospodovem. 

Na dan, ko obhajamo 32. svetovni dan bolnikov, se je sveti oče spomnil, da nam današnji evangelij o ozdravitvi gobavca (Mr 1,40-45) ponuja zgled Jezusovega sloga s tistimi, ki trpijo.

Jezusov slog - malo besed, veliko dejanj

Papež je spomnil, da tako obnašanje Jezusa vidimo še večkrat v evangeliju: ko ozdravlja gluhoneme (Mr 7,31-37), paralizirane (Mr 2,1-12) in mnoge druge uboge (Mk 5): »Vedno dela tako: malo govori in svojim besedam takoj sledijo dejanja,« je dejal papež. 

Papež Frančišek je v nadaljevanju opozoril, da lahko ta »čudoviti način ljubezni« srečamo tudi pri nekaterih ljudeh, ki jih srečamo v življenju: »zadržani v besedah, a velikodušni v dejanjih; neradi se pokažejo, vendar so pripravljeni pomagati; učinkoviti pri pomoči, saj so pripravljeni prisluhniti. 

Kdaj sem nazadnje obiskal osamljeno ali bolno osebo ali spremenil svoje načrte, da bi zadovoljil potrebe nekoga, ki je prosil za pomoč?(Papež Frančišek)

Papež: »Potrebujemo konkretno prisotnost«

Konkretnost je danes še toliko bolj pomembna v svetu, kjer »se zdi, da bežna virtualnost odnosov vedno bolj prevladuje,« je dejal.

Ljubezni se ne da reducirati na lepe besede, slike na ekranu, trenutne selfije ali hitra sporočila. To so koristna orodja, vendar niso dovolj za ljubezen. (Papež Frančišek)  

Papež Frančišek je zato povabil vernike, naj se vprašajo, ali znajo prisluhniti ljudem in se dati na razpolago za izpolnitev njihovih potreb, ali pa se namesto tega izgovarjajo in skrivajo za nekoristnimi besedami.  

Nalaganje
Nazaj na vrh