Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minca Marovt: Popotnica, prostovoljka, učiteljica in nekdanja hmeljska princesa

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 07. 2024 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2024 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minca Marovt: Popotnica, prostovoljka, učiteljica in nekdanja hmeljska princesa
Vedno nasmejana Minca na obiralnem stroju za hmelj. FOTO: Kaja Zupanc

Minca Marovt: Popotnica, prostovoljka, učiteljica in nekdanja hmeljska princesa

»Moje ime je Minca Marovt in prihajam iz Spodnje Savinjske doline, natančneje iz vasice Topovlje,« se z nasmehom uvodoma predstavi. Osnovno šolo je obiskovala v Braslovčah, šolanje pa nadaljevala na Gimnaziji Lava. Študirala je razredni pouk v Mariboru, končala s pisanjem magistrske naloge, tako da jo zdaj čaka le še zagovor. V življenju počne mnogo stvari – doma in po svetu. Na domači kmetiji pa se ukvarjajo s pridelavo hmelja.

Že ob prihodu na kmetijo sem se počutila zelo prijetno in domače. Minca me je sprejela z velikim nasmehom, polna energije ter dobre volje, da mi svojo zgodbo in domačo kmetijo predstavi v podkastu Mladost na kmetiji. 

Svoj čas na kmetiji najraje preživi med nasadi hmelja. FOTO: Osebni arhiv 

Iz Spodnje Savinjske doline v svet

Leta 2021 se je za pol leta odpravila na izmenjavo v Rovaniemi na Finskem. »Te izmenjave so res krasna priložnost za mlade, ki morda skozi življenje nismo veliko potovali zaradi narave dela staršev in na ta način spoznamo toliko novega!« pravi. Njeno potovanje na Finsko je omogočil skrbno zbran prihranek, saj je Finska znana po višjem standardu življenja. Po vrnitvi je razmišljala še o eni izmenjavi, zato je zopet poprijela za delo.

Le nekaj mesecev kasneje se je za dva meseca podala v Gambijo, kjer je kot prostovoljka delala v »mali šoli« z otroki, starimi od 3 do 7 let. »Učili smo jih angleščine, oni pa nas sreče in svobode,« se spominja z nasmehom. To izkušnjo bom vsekakor ponovila takoj, ko se bo ponudila prava priložnost.

Kaj vse je še počela v Gambiji in kakšno je tam življenje, pa razkrije v podkastu.

»Učili smo jih tujega jezika angleščine, oni pa nas sreče in svobode.« FOTO: Osebni arhiv

Prihaja s hmeljarske kmetije

»Saj res, da ne pozabim, doma imamo tudi kmetijo,« pravi Minca. (smeh) Na njihovi kmetiji v Topovljah, po domače pri Frančak, se že peta generacija ukvarja s pridelavo hmelja. Na domačiji živijo njeni starši, Domen in Monja, ter trije otroci: Minca, Maj in Mija. Čeprav Minca veliko časa preživi pri svojem fantu, ki živi nedaleč stran, še vedno aktivno sodeluje pri kmečkih opravilih, še posebej v času obiranja hmelja.

»Srečo imamo, da nam v spomladanskih mesecih na pomoč priskoči delovna sila iz tujine. Vsi smo zelo zaposleni in seveda se trudimo po najboljših močeh, da pomagamo, a je vseeno dobrodošlo, če lahko pride večja skupina in pomaga napeljati špago ter 'štrajfat'.« Vas zanima, kaj to pomeni? Prisluhnite pogovoru.

Obiranje hmelja z družino. FOTO: Osebni arhiv

Ko pa pride čas obiranja hmelja, torej konec avgusta, pa vedno stopijo skupaj in se potrudijo ter mesec dni obirajo. »Včasih je konec prej, če nam vreme služi, včasih pa lahko deževna jesen naredi tudi malo škode.«

Hmeljska princesa in predsednica podeželske mladine

Avgusta 2022 je postala hmeljska princesa. »Kot veste, so Braslovče znane po tradicionalnem praznovanju Dneva hmeljarjev,« pojasnjuje Minca. Ta dolžnost ni bila le za tisti poseben dan v avgustu, temveč skozi vse leto, saj se je udeleževala številnih praznovanj, dogodkov, seminarjev in občinskih praznikov.

Je pa Minca tudi predsednica Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline. Z ekipo se trudijo organizirati izobraževanja, kvize, igre in druge aktivnosti za mladino. »In še dobro, da nisem vedela, kaj vse bo to potegnilo s sabo, sicer ne vem, če bi si upala,« pravi Minca v smehu.

Hmeljarski par 2022 – princesa in starešina. FOTO: Osebni arhiv

Raznolike dejavnosti in ljubezen do narave

To, da Minca v življenju počne veliko stvari, je verjetno zdaj že znano. Ukvarja se s poučevanjem osnovnošolcev in srednješolcev ter pomaga v lokalih, ureja družbena omrežja, spremlja paraplegike in je tudi varuška. V letošnjem letu bo dokončala še izpit za planinsko vodnico ter pomaga v planinskem društvu PD Dobrovlje Braslovče.

Potovanje po Indoneziji. FOTO: Osebni arhiv

Minca je tudi velika ljubiteljica smučanja, hoje v hribe in potovanj. Vsako leto s fantom raziskujta nove kraje. Letos načrtujeta potovanje po Vietnamu in Tajski, kjer bosta uživala v »backpacking« stilu. »No, tu in tam naju pa vseeno zanese v kakšen hotel z bazenom, da ne bo pomote.« Njena potovanja in prostovoljske izkušnje bogatijo ne samo njo, temveč tudi vse, s katerimi pride v stik.

Minca je v pogovoru odgovorila tudi na pet kratkih vprašanj. Razkrila je, katero je njeno najljubše kmečko opravilo, zakaj jo delo z otroki veseli, zakaj rada odkriva svet ter česa si v kmetijstvu želi v prihodnosti. »Predvsem poštenega plačila za pošteno delo ter kvaliteten pridelek.«

Prisluhnite preteklim epizodam podkasta Mladost na kmetiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh