Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mineva 19 let od smrti očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika

Objava: 11. 01. 2022 / 20:08
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2024 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mineva 19 let od smrti očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika
Delegacija stranke SDS se je danes na pokopališču Črešnjevec pri Slovenski Bistrici poklonila Pučnikovemu spominu s položitvijo cvetja na njegov grob. FOTO: SDS

Mineva 19 let od smrti očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika

Na današnji dan pred 19 leti je umrl oče slovenske državnosti, odločen in pogumen politik, mislec in osrednja osebnost slovenskih demokratizacijskih in osamosvojitvenih procesov dr. Jože Pučnik (1932–2003).

Kot so zapisali v Slovenski demokratski stranki (SDS), je dr. Jože Pučnik odločilno zaznamoval prehod Slovenije v samostojno državo, saj je na podlagi njegovega udejstvovanja dosegla vse zadane cilje v času prvih demokratičnih premikov. Spremenil je tok dogodkov slovenske zgodovine, brez njegovega posega v politični prostor si je samostojno Slovenijo težko predstavljati.

Oče slovenske državnosti

»V ključnih trenutkih je kot predsednik Demosa nase prevzel odgovornost in težo slovenske osamosvojitve in demokracije. Z vsem spoštovanjem ga upravičeno nazivamo 'oče slovenske državnosti'. Ohranili ga bomo v trajnem spominu, veličina njegovih misli in dela pa v celosti šele prihaja,« so ob njegove obletnici smrti še zapisali v SDS.

Janez Janša: Dr. Jože Pučnik bo trajno ostal v našem spominu. FOTO: SDS

Delegacija SDS položila cvetje na Pučnikov grob

Delegacija stranke na čelu s predsednikom Janezom Janšo, podpredsednico Jelko Godec (recitirala je pesem Toneta Kuntnerja Zraven sem bil), nekaj poslanci in predsednikom podmladka Dominikom Štraklom se je danes na pokopališču Črešnjevec pri Slovenski Bistrici poklonila njegovemu spominu s položitvijo cvetja na njegov grob.

Vodenje komisije, ki je ugotavljala odgovornost za povojne poboje

Janez Janša je v kratkem nagovoru kot enega od treh sklopov, v katerih je dr. Jože Pučnik zaznamoval slovensko zgodovino, izpostavil tudi obdobje, ko je Pučnik vodil komisijo, ki je ugotavljala odgovornost za povojne poboje, in s tem pomembno vplival na to, da smo lahko prišli do spoznanja in resnice glede tega travmatičnega dogodka slovenske zgodovine.

Kupi v trgovini

Pučnik
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh