Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mineva 250 let od smrti čebelarskega velikana Antona Janše

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 09. 2023 / 11:56
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2023 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mineva 250 let od smrti čebelarskega velikana Antona Janše
Predstavniki ČZS: predsednik Boštjan Noč, podpredsedniki Marija Sivec, Marko Alauf ter Janez Vencelj, pooblaščenec predsednika ČZS Karl Vogrinčič in predsednik ter praporščak Čebelarskega društva Breznica ter veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina.

Mineva 250 let od smrti čebelarskega velikana Antona Janše

13. septembra pred 250 leti je umrl čebelar in učitelj sodobnega čebelarstva Anton Janša, čebelar in učitelj. Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) in člana Čebelarskega društva Breznica so skupaj s slovenskim veleposlanikom na Dunaju položili venec ob spominsko ploščo v dunajskem parku Augarten in se tako poklonili ikoni slovenskega čebelarstva.

Hkrati je v prostorih Slovenske matice v Ljubljani potekal posvet z naslovom ˝Anton Janša v evropskem in slovenskem prostoru nekoč in danes˝, ki so ga pod častnim pokroviteljstvom nekdanjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja soorganizirali Čebelarska zveza Slovenije, Slovenska matica in Čebelarski muzej Radovljica.

Spominska plošča v čast Antonu Janši, ki je umrl leta 1773 na Dunaju. FOTO: Čebelarska zveza Slovenije

Na posvetu so strokovnjaki z različnih področij predstavili svoja raziskovanja ter poglede na vlogo Antona Janše skozi prizmo preteklosti in prihodnosti. »Ugotovili so, da je veliki čebelar pomembni del kulturne dediščine, saj je njegovo ime prisotno tako v dokumentarnem kot leposlovnem knjižnem gradivu. Da se tukaj odmev velikega imena ne konča, pa so obljubili ob zaključku posveta, katerega vloga je bila pravzaprav zasnova za izdajo novega zbornika o Antonu Janši, ki ga prav verjetno lahko pričakujemo že naslednje leto,« so sporočili s Čebelarske zveze Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh