Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stiški samostan gostil 160 mladih čebelarjev [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 07. 07. 2023 / 09:50
Oznake: Dogodek, Mladi, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2023 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stiški samostan gostil 160 mladih čebelarjev [FOTO]
Stiški samostan je v preteklem tednu gostil 160 udeležencev mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev iz 30 držav. FOTO: Gašper Stopar/Občina Ivančna Gorica

Stiški samostan gostil 160 mladih čebelarjev [FOTO]

S sklepno prireditvijo se je sinoči sklenilo 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev, ki sta ga v Ivančni Gorici med 3. in 7. julijem gostili Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica. Na poseben način pa je bil v dogajanje vpet tudi stiški cistercijanski samostan.

Prireditev je z govorom odprl podpredsednik Apimondie dr. Peter Kozmus, ki najprej pozdravil mlade čebelarje in izrazil upanje, da so preživeli lep in uspešen teden, poln novih izkušenj in znanja na področju čebelarstva. Hkrati je poudaril pomembnost skupinskega dela in povezovanja. Prav to je vodilo Apimondie, ki po svetu organizira različne dogodke, za povezovanje vseh ključnih deležnikov v panogi čebelarstva. Zahvalil se je mentorjem, za njihovo prizadevanje v vzgoji novih generacij mladih čebelarjev. Posebno zahvalo, za prenos znanja na mlade čebelarje, pa je Kozmus namenil predsedniku Mednarodnega centra mladih čebelarjev (ICYB) gospodu Jiřiju Piza.

Zaključna prireditev. FOTO: Gašper Stopar/Občina Ivančna Gorica

FOTO: Gašper Stopar/Občina Ivančna Gorica

Slovenska ekipa zasedla 16. mesto

Sledila je podelitev priznanj in medalj, ki so jih posamezne ekipe držav dosegle na tem mednarodnem tekmovanju. Mladi čebelarji so tekmovali v različnih kategorijah, in sicer nacionalno ekipno mešano, posamezno in ekipno. V slednji kategoriji je tretje mesto zasedla Avstrija, drugo Slovaška in prvo Češka. Ekipa Slovenije je dosegla šestnajsto mesto. 

Ekipa mladih čebelarjev iz Slovenije. FOTO: Gašper Stopar/Občina Ivančna Gorica

V kategoriji posamezno sta si drugo mesto delila Avstralec Reuben Wherret in Slovakinja Štefánia Farkašová, na zmagovalno stopničko pa je stopil Jakob Zöchbauer iz Avstrije.

Češka ekipa, zmagovalci ekipnega dela. FOTO: Gašper Stopar/Občina Ivančna Gorica

Sodelujoče ekipe so na ocenjevanje pripeljale tudi okoli šestdeset vrst medu, med katerimi je prvo mesto zavzel med facelije iz Škotske, drugo mesto je šlo v roke Češki za mešani cvetlični med in tretje mesto Romuniji za akacijev med.


Utrip s tekmovanja v fotogaleriji: 

V slogi je moč

V sklepnih govorih so vsi poudarili dobro sodelovanje vseh deležnikov, od Mednarodnega centra mladih čebelarjev in Čebelarske zveze Slovenije do lokalne ravni Občine Ivančna Gorca, OŠ Stična, ki je gostila tekmovalni del ter stiškemu samostanu, ki je na široko odprl vrata Stiške opatije za nastanitev sodelujočih ekip.

Zahvala vsem sodelujočim za pomoč in organizacijo. FOTO: Gašper Stopar/Občina Ivančna Gorica

»V takšni slogi, kjer je večina pristopila k organizaciji, je tak projekt izvedljiv,« je moč sodelovanja v pogovoru za spletno Družino poudaril tudi stiški opat Maksimilijan File. V samostanski skupnosti že ob prvi pobudi glede možnosti nastanitve, ki je prišla leta 2019, izrazili pripravljenost. »Gostoljubje je ena od glavnih karizem cistercijansko-benediktinskega meništva, vse ostalo kar delamo, je prilagodljivo. Gostoljubje Benedikt za svoje menihe zelo poudari in predpiše,« je povedal p. Maksimilijan.

Čebelarjenje stiškim menihom ni tuje

V domu duhovnosti, kjer pogosto gostijo večje skupine, od Stične mladih, do duhovnih vaj za birmance, so v tem tednu gostili 160 mladih udeležencev čebelarskega tekmovanja, kosilo pa pripravili za 200 udeležencev. Delo jim ni predstavljajo posebne težave, saj imajo uigrano ekipo kuharjev in natakarjev, so se pa tudi člani samostanske skupnosti angažirali. »P. Nikolaje je v recepciji poskrbel za sprejem, vpisovanje, prijavo in odjavo, sam sem se ukvarjal s tem, da je potek prehrane stekel, kot je moral. Naš oskrbnik, p. Krištov, pa je poskrbel, da je bilo vse pravočasno nakupljeno in dostavljeno. Drugi pa so prispevali po potrebi. A v sam samostanski ritem to ni veliko poseglo,« je povedal p. Maksimilijan.

Samostanska skupnost je bila vesela, da so lahko gostili mlade iz kar 30 držav, ki jih veseli delo s čebelami. V skrbi za čim večjo samooskrbnost samostanske skupnosti ob pridelovanju zelenjave se ukvarjajo tudi s čebelarjenjem. Imajo precej panjev v treh čebelnjakih, ki so trenutno na šaši. Vodja samostanskega čebelarstva je p. Avguštin, pri delu pa mu pomagajo še štirje člani samostanske skupnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh