Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi čebelarji iz 30 držav tekmujejo v Sloveniji

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 07. 2023 / 11:52
Oznake: Dogodek, Mladi, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2023 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi čebelarji iz 30 držav tekmujejo v Sloveniji
Na mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev se je prijavilo 30 držav iz vsega sveta. FOTO: Občina Ivančna Gorica/FB

Mladi čebelarji iz 30 držav tekmujejo v Sloveniji

V občini Ivančna Gorica, kjer se čebelarstvo že stoletja prepleta s tradicijo in kulturo, se je s slovesnim odprtjem začelo 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev. Dogodka se je udeležilo 150 tekmovalcev iz 30 držav, ki bodo v naslednjih dneh dokazovali svoje znanje in veščine v čebelarstvu.

Tekmovanje poteka od leta 2010, letos pa je za izvedbo tekmovanja zadolžena Slovenija. Skupaj ga pripravljata Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) in Občina Ivančna Gorica, pod pokroviteljstvom predsednice države, Nataše Pirc Musar. Dopoldanskega odprtja so se udeležili tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Ohranjanje čebelarske tradicije

Ministrica je ob tem opozorila, da ima čebelarstvo v Sloveniji dolgo tradicijo, zato je pomembno, da ga ministrstvo spodbuja. Iz čebelarske tradicije izhajajo tudi trije pomembni dogodki, po katerih je Slovenija prepoznana v svetu, to so svetovni dan čebele, tradicionalni slovenski zajtrk in nagrada zlata čebela. 

Mladi čebelarji iz Slovenije. FOTO: Občina Ivančna Gorica/FB

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Tudi on je opozoril, da je od čebel močno odvisna prihodnost sveta, zato »tako kot čebele skrbijo za človeštvo, mora tudi človeštvo skrbeti za njih«.

Mladi čebelarji - bodoči moderatorji in vodje čebelarskih društev

Mlade je nagovoril tudi predsednik Mednarodnega centra mladih čebelarjev Jiri Piza. Zahvalil se je organizatorjem tekmovanja, mlade čebelarje pa pozval, naj v tekmovanju uživajo in imajo pri tem odprte oči, saj da niso »samo udeleženci tekmovanja, ampak tudi naslednji moderatorji, vodje čebelarskih društev in organizatorji državnih tekmovanj«.

Nastopajoči na letošnjem tekmovanju mladih čebelarjev. FOTO: Občina Ivančna Gorica/FB 

15 čebelarskih izzivov in nastanitev v samostanu Stična 

Na tekmovanju vsako državo zastopa ekipa treh tekmovalcev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi. V tekmovalnem delu bodo tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni z okoli 15 čebelarskimi izzivi, v katerih morajo prikazati vse svoje čebelarsko znanje in spretnosti. Pomerijo se na primer v označevanju matic, prepoznavanju različnih vrst medu, zbijanju in žičenju satnikov, točenju medu in podobno.

Po besedah župana občine Ivančna Gorica Dušana Strnada bodo udeleženci srečanja nastanjeni v Cistercijanskem samostanu Stična, tekmovalni del, za katerega je zadolžena ČZS, pa bo potekal v prostorih Osnovne šole Stična, kjer je tudi potekala slovesna otvoritev.

Nalaganje
Nazaj na vrh