Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Andrijanič: »Po spletu kmalu z enako gotovostjo kot v fizičnem svetu«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 01. 2022 / 12:54
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Andrijanič: »Po spletu kmalu z enako gotovostjo kot v fizičnem svetu«
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. FOTO: Urad Vlade RS za komuniciranje

Minister Andrijanič: »Po spletu kmalu z enako gotovostjo kot v fizičnem svetu«

Sloveniji je po mnenju ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča v času predsedovanja Svetu Evropske unije uspelo doseči številne uspehe na digitalnem področju. »Po številnih usklajevanjih smo na zasedanju novembrskega Sveta za konkurenčnost uspeli potrditi splošni pristop za besedilo Akta o digitalnih storitvah,« je kot enega od uspehov v času slovenskega predsedovanja na digitalnem področju izpostavil minister.

V času digitalnega razvoja so se med drugim močno razmahnili spletno nadlegovanje in sramotenje posameznikov, razširjanje neresničnih in zavajajočih informacij ter kibernetske grožnje.

Nezakonito v fizičnem svetu nezakonito tudi na spletu

»Uredba zato uvaja načelo, da je vse, kar je nezakonito v fizičnem svetu, nezakonito tudi na spletu, kar pomeni, da bomo po spletu krmarili z enako gotovostjo, varnostjo in zaupanjem v spletne storitve in vsebine, kot to počnemo v fizičnem svetu,« je poudaril minister Andrijanič in dodal, da v tem duhu akt določa nove obveznosti za posredniške platforme in nove pravice za njihove uporabnike.

Transparentno oglaševanje

Ko gre za nezakonite vsebine, je posredniška platforma odgovorna za njihovo odstranjevanje, ko je o takšnih vsebinah obveščena. Uredba obravnava tudi vprašanje škodljivih, a zakonitih vsebin, kot je sovražni govor, ter prepoveduje uporabo različnih metod zavajanja uporabnikov in zagotavlja večjo transparentnost oglaševanja. Oglasi bodo tako morali biti označeni na način, da bo uporabnik razumel, zakaj se mu določen oglas prikazuje in kdo je njegov plačnik.

Minister Andrijanič: »Uredba uvaja načelo, da je vse, kar je nezakonito v fizičnem svetu, nezakonito tudi na spletu.« FOTO: Urad Vlade RS za komuniciranje

Razprava o digitalnih pravicah in načelih 

Andrijanič je izrazil veselje, da je bila v času slovenskega predsedovanja opravljena tudi poglobljena politična razprava o digitalnih pravicah in načelih. »Na podlagi te razprave, ki je potekala decembra v Bruslju, bo Evropska komisija oblikovala končen predlog deklaracije, ki jo bodo podpisale vse ključne evropske institucije,« je dejal Mark Boris Andrijanič in izpostavil, da je ključen element znotraj digitalnih pravic svoboda izražanja, prost dostop do verodostojnih informacij, varstvo osebnih podatkov in zasebnosti ter univerzalni dostop do digitalnih veščin in gigabitnega interneta.

Prva ministrska konferenca pobude Tri morja o digitalni preobrazbi

30. novembra 2021 je potekala prva ministrska konferenca pobude Tri morja o digitalni preobrazbi, ki je bila posvečena razvoju enotnega digitalnega trga in čezatlantskemu povezovanju. Visoki predstavniki držav pobude Tri morja so predstavili dobre prakse, ki so usmerjene v spodbujanje in krepitev digitalnih veščin zlasti starejših uporabnikov spleta in usposabljanje učiteljev digitalnih veščin ter opozorili na potrebo po krepitvi evropske proizvodnje polprevodnikov in povečanju evropske digitalne suverenosti ter avtonomije, je na novinarski konferenci še poudaril minister.

Nalaganje
Nazaj na vrh