Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Karl Erjavec o diplomatskih odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem

Objava: 15. 11. 2012 / 10:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Minister Karl Erjavec o diplomatskih odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem

Zunanji minister Karl Erjavec je včeraj zaključil dvodnevni obisk v Vatikanu pri Svetem sedežu in pri Suverenem malteškem viteškem redu ob obeležitvi 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo.

Zunanji minister Karl Erjavec je včeraj zaključil dvodnevni obisk v Vatikanu pri Svetem sedežu in pri Suverenem malteškem viteškem redu ob obeležitvi 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo. Včeraj se je gospod Erjavec po splošni avidenci srečal s papežem Benediktom XVI., ob tej priložnosti pa je dal izjavo tudi za Radio Vatikan. Pojasnil je, da je bil Sveti sedež med prvimi, ki je priznal neodvisnost in samostojnost Slovenije, dal pa je tudi priporočila mnogim drugim državam, naj priznajo Slovenijo.

Erjavec se je sestal z vatikanskim zunanjim ministrom Mambertijem, pogovarjala pa sta se o odnosih med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo. Sogovornika sta ocenila, da so ti odnosi dobri in prijateljski, seveda pa še vedno ostaja nekaj odprtih vprašanj. Ta bo tako po mnenju ministra Erjavca kot tudi nadškofa Mambertija mogoče rešiti s pomočjo dialoga. V ospredju sta denimo vprašanji vojaškega ordinariata in zakonodaje. Sogovornika sta ugotovila, da mednarodni sporazum iz leta 2001 , ki ureja pravna vprašanja med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo, slovenska ustava in ustrezna zakonodaja s tega področja dajejo dobre osnove za sodelovanje.

Minister Erjavec in nadškof Mamberti sta razpravljala tudi o aktualnih vprašanjih. Slovenski zunanji minister je natančno pojasnil stališče Slovenije do Republike Hrvaške, predvsem glede vprašanja Ljubljanske banke. Pri tem ostaja optimist, saj je prepričan, da se bo kmalu našla ustrezna rešitev in da bo lahko ratificirana pristopna pogodba Hrvaške k Evropski zvezi. Sogovornika sta se tudi strinjala, da je v interesu Evrope in Evropske zveze, da tudi ostale države na zahodnem Balkanu čim prej pridejo pod okrilje Evropske zveze.

V pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi vprašanja spoštovanja človekovih pravic, kjer je Slovenija izjemno dejavna. Minister Erjavec je nadškofa Mambertija prosil za podporo pri kandidaturi Slovenije pri Svetu OZN za človekove pravice v mandatu 2016 – 18, ob tem pa mu je predstavil tudi dejavnosti Slovenije na področju izobraževanja za človekove pravice. Ministra sta spregovorila o kršenju pravic do verske svobode, do katerih prihaja predvsem v nekaterih afriških državah, ter o vprašanju varnosti in miru na Bližnjem Vzhodu. Glede položaja v Siriji sta tako Sveti sedež kot tudi Republika Slovenija podobnega mnenja, saj ugotavljata, da je nasilje potrebno nemudoma ustaviti, Varnostni svet Združenih narodov pa pri tem ni posebej učinkovit.

Minister Erjavec je ob koncu pogovora nadškofa Mambertija povabil na obisk v Slovenijo, ob čemer se je nadškof spomnil, da je bil njegov prvi uradni obisk v vlogi vatikanskega zunanjega ministra prav v naši državi.

Po srečanju z nadškofom Mambertijem se je minister Erjavec sestal še s papežem Benediktom XVI. V kratkem pogovoru mu je pojasnil razloge za svoj obisk v Vatikanu

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh