Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Loredan: Covid je z nami, vendar izrednih razmer ni

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 30. 09. 2022 / 11:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Loredan: Covid je z nami, vendar izrednih razmer ni
FOTO: Zajem zaslona/STA

Minister Loredan: Covid je z nami, vendar izrednih razmer ni

V Sloveniji je v četrtek ob skoraj 8000 opravljenih testih potrjenih 2.297 okužb z novim koronavirusom. Število okužb pa naj bi naraščalo še vse do sredine oktobra. Kljub temu pa stroka pri napovedih samega poteka epidemije ni pesimistična, saj imamo v tem trenutku na voljo izjemno učinkovita zdravila in cepiva, ki preprečujejo nastanek resnih zdravstvenih zapletov.

Kot je na današnji tiskovni konferenci poudaril zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, bodo na ministrstvu storili vse, da zdravstvenega sistema ne bomo več ustavljali in ostali odprta družba. Pri tem se bo sicer potrebno še vedno zavedati, da covid-19 je med nami, ter v primeru, da zbolimo, seveda ostati doma.

Ob tem je dejal, da maske glede na trenutni potek epidemije sicer niso obvezne, so pa vsekakor priporočljive. Pomembno pa je tudi, da v primeru, ko smo bolni, ostanemo doma.

Na voljo imamo učinkovita orodja

Ministrov optimizem izvira predvsem iz dejstva, da imamo v tem trenutku na voljo izjemno učinkovita cepiva in zdravila. Temelj vseh ukrepov mora biti po besedah infektologa Janeza Tomažiča še vedno cepljenje, ki je "učinkovito, dostopno, varno in poceni". Drugi pomembni dejavnik, ki vpliva na potek epidemije, pa je široka dostopnost zdravila Paxlovid. To namreč lahko ob pravočasnem jemanju stopnjo hospitalizacij zniža kar za 90 odstotkov, pri zniževanju stopenj smrtnosti pa je lahko še učinkovitejši.

Kot poudarja Tomažič, lahko zdravilo predpisujejo prav vsi zdravniki. Ti imajo za ugotavljanje kontraindikacij na voljo tudi posebno aplikacijo, saj lahko zdravilo v kombinaciji z nekaterimi drugimi zdravili povzroča izjemno nevarne stranske učinke.

Zdravilo je potrebno bolnikom dati v roku 5 dni, se pa pri tem pojavlja težava, da slovenski bolniki do potrditvenega testiranja prihajajo prepozno, kar močno zmanjšuje učinkovitost same terapije.

Poleg zdravila Paxlovid imajo zdravniki na voljo še nekatera druga zdravila, zaradi katerih računajo, da se bo stopnja smrtnosti sčasoma vse bolj približevala tisti, kot jo povzroča navadna gripa.

Število okužb bo še naraščalo

Prvi epidemiolog v državi dr. Mario Fafangel je glede nadaljnjega poteka epidemije sicer optimističen. Nadeja se, da bomo epidemijo kljub pomembnemu generatorju novih okužb, to je začetku novega študijskega leta, še naprej obvladovali po farmakološki poti. Za to imamo na voljo učinkovita cepiva, ki so že posodobljena na zadnjo različico virusa.

Med nefarmakološkimi ukrepi pa imamo na voljo predvsem brezplačne teste za samotestiranje, ki jih bodo poleg osnovnošolcev ob začetku študijskega leta lahko dobili tudi študenti.

V domovih za starejše ukrepi delujejo

Pa bo ta kombinacija ukrepov dovolj učinkovita? Vodja službe za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič je glede tega vprašanja optimistična. Kot so namreč opazili v domovih za starejše, so njihovi uporabniki zelo dobro informirani tako o cepljenju kot o zdravilih. Njihova precepljenost je tako mnogo višja kot med splošno populacijo, zaradi česar v domovih za starejše med valom koronavirusne različice delta praktično niso imeli primerov težkih okužb. Vsi se namreč zavedajo, da tako bolnišnično zdravljenje, kot težka okužba v povezavi z ostalimi boleznimi njihove varovance izredno ogrožata, zato s pridom uporabljajo vse, kar imajo na voljo za zaščito te zdravstveno najranljivejše populacije.

Njihove izkušnje tako s cepljenjem, kot zdravilom Paxlovid pa so predvsem izjemno pozitivne.

Kupi v trgovini

Akcija
Skodelica "Mama, rada te imam"
Skodelice
9,90€ 8,91€
Nalaganje
Nazaj na vrh