Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višje plače za javne uslužbence

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 30. 09. 2022 / 08:55
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višje plače za javne uslužbence
FOTO: Pixabay

Višje plače za javne uslužbence

Vlada in sindikati javnega sektorja so včeraj parafirali plačni dogovor, ki zaposlenim prinaša 4,5-odstotni dvig plač, višje nadomestilo za malico, tistim do 50. plačnega razreda pa tudi poračun regresa za letni dopust. Dogovor naj bi bil po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik vreden kar 611 milijonov evrov.

Dogovorjeni dvig bodo zaposleni v javnem sektorju občutili že pri oktobrskih plačah. Večini zaposlenih se bodo plače nato dvignile še aprila, za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstotni dvig.

Iz tega dviga pa bodo izvzeti zaposleni zaposleni v zdravstvu in zdravstvenem varstvu. Le tem so se plače namreč dvignile že z dogovorom, sklenjenim novembra lani.

Višja nadomestila za malico in poračun regresa

Že s septembrsko plačo pa se bo povečala višina nadomestila za malico, ki bo namesto 4,94 evra znašalo 6,15 evra na dan.

Poleg tega bodo zaposleni v javnem sektorju dobili še poračun do višjega regresa. Ta se bo povišal glede na plačni razred zaposlenih. Javnim uslužbencem, ki sodijo v skupino do 24. plačnega razreda, se bo regres dvignil za 300 evrov.

Ta bo nato vsakih pet plačnih razredov upadel za 50 evrov. Tisti od 41. do 50. plačnega razreda bodo tako prejeli 100 evrov oziroma skupno 1.174 evrov regresa. Tisti, ki so v plačnem sistemu uvrščeni višje od 50. plačnega razreda, poračuna regresa ne bodo prejeli.

Kot je obljubila ministrica, se bodo pogajanja za spremembo sistem plač v javnem sektorju še naprej nadaljevala. Največ pozornosti naj bi pri tem namenili tistim v spodnji tretjini plačne lestvice, ki prejemajo minimalno plačo in odpravi tistih nesorazmerij, ki do sedaj še niso bila odpravljena.

Nalaganje
Nazaj na vrh