Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Podgoršek: »Namen shem kakovosti ni, da so ti proizvodi v akciji«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 01. 2022 / 18:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2022 / 18:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Podgoršek: »Namen shem kakovosti ni, da so ti proizvodi v akciji«
Kmetijski minister Jože Podgoršek. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Minister Podgoršek: »Namen shem kakovosti ni, da so ti proizvodi v akciji«

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je izrazil zaskrbljenost nad aktualnim dogajanjem na trgu mesnih izdelkov - znižanjem cen izdelkov, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost Slovenija«.

Minister je v odzivu na novico, da dva trgovca v akciji ponujata goveje stegno z oznako »Izbrana kakovost Slovenija« po izredno nizki ceni, poudaril, da gre za podcenjevanje omenjene sheme in za napačno sporočilo potrošnikom. Ministrstvo je bilo sicer o znižanju obveščeno v ponedeljek.

Inšpekcijski pregled

Minister je v izjavi za medije dejal, da je bil s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin uveden takojšen inšpekcijski pregled masnih tokov, ki je še v teku. »Na ministrstvu smo zaskrbljeni ob pojavu takšnih akcij, saj so tovrstni proizvodi višje kakovosti in ni namen shem kakovosti, da se ti proizvodi znajdejo v akcijah. Moramo pa poudariti, da ministrstvo intenzivno dela na prepoznavanju shem kakovosti, sodeluje s sektorji, informira potrošnike in se trudi vzpostaviti primerno okolje za boljše pogajalske odnose v verigi preskrbe s hrano. Kljub temu pa gre v teh primerih za poslovne dogovore med trgovci in samimi proizvajalci, kot dobavitelji, zato ministrstvo v njihove poslovne odnose ne more vstopati,« je poudaril Podgoršek.

Lani 10 % nepravilnosti

Ob tem je dodal, da bo po veliki verjetnosti inšpekcijski pregled pokazal, da so masni tokovi ustrezni. »Lani smo ugotovili samo 10% nepravilnosti. Večinoma je šlo za napačna označevanja in ne zavajanja. Če bomo ugotovili, da so masni tokovi ustrezni, potem so to akcijo omogočila podjetja in kmetije.«

Na ministrstvu smo zaskrbljeni ob pojavu takšnih akcij, saj so tovrstni proizvodi višje kakovosti in ni namen shem kakovosti, da se ti proizvodi znajdejo v akcijah. (dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

»Nespoštljivo do slovenskega kmeta«

Vtis, da se slovenska hrana lahko pridela po tako nizkih cenah, je nespoštljivo do slovenskega kmeta, izpostavlja Podgoršek in opozarja, da s tovrstnimi ravnanji negativno vplivamo na percepcijo potrošnikov do te sheme, »ki jo skupaj z deležniki gradimo in promoviramo že od leta 2016. Zaradi takšnih ravnanj sem zaskrbljen še toliko bolj, ker smo že v tako težkih cenovnih razmerah na strani kmetov in živilsko-pridelovalne industrije, saj vse višje cene energije in repromateriala dvigujejo stroške pridelave hrane v Sloveniji.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh