Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Poklukar: zaradi širjenja različice omikron na mizi vsi protikoronski ukrepi

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 03. 01. 2022 / 16:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Poklukar: zaradi širjenja različice omikron na mizi vsi protikoronski ukrepi
Minister za zdravje Janez Poklukar je novembra lani pomagal pri oskrbi pacientov. FOTO: arhiv Družine

Minister Poklukar: zaradi širjenja različice omikron na mizi vsi protikoronski ukrepi

Zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron so na mizi vsi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je na današnji tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Napovedal je, poroča STA, da bodo o ukrepih razpravljali ta teden in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo na splošno. Kot je pojasnil, ukrepi ne dosežejo svojega namena, če niso družbeno sprejemljivi.

Ukrepi ne dosežejo svojega namena, če niso družbeno sprejemljivi.

Po ministrovih besedah so po zadnjih podatkih v Sloveniji doslej s sekvenciranjem potrdili 324 primerov okužbe z različico omikron in še 2.335 sumov na okužbo s to različico. V prihodnjih dneh minister zaradi omenjene različice pričakuje porast okužb in posledično tudi porast odrejenih karanten. To bi na različnih področjih, ne le v zdravstvu, lahko vodilo v izpad delovnih procesov zaradi pomanjkanja zaposlenih, vendar epidemiologi zaenkrat menijo, da ob še vedno prevladujoči različici delta krajšanje karanten ni smiselno.

Minister Poklukar je tudi poudaril, da je cepljenje kljub širjenju različice omikron, proti kateri cepiva učinkujejo nekoliko slabše, še vedno smiselno. Nove raziskave namreč kažejo, da celična imunost ostaja tudi po cepljenju z vektorskimi cepivi, zato porast hospitaliziranih morda ne bo tako velik, kot je sprva kazalo.

Cepljenje je kljub širjenju različice omikron, proti kateri cepiva učinkujejo nekoliko slabše, še vedno smiselno.

Čeprav iz tujine prihajajo različne informacije o novi različici, med drugim, da ta povzroča manj hospitalizacij kot različica delta, minister opozarja, da so marsikje v tujini zaradi visoke precepljenosti nov val okužb pričakali z manj zasedenimi bolnišničnimi kapacitetami, v Sloveniji pa se na današnji dan na intenzivnih oddelkih zdravi 173 covidnih bolnikov, kar predstavlja dve tretjini maksimalne zasedenosti intenzivnih oddelkov v četrtem valu koronaepidemije.

Nalaganje
Nazaj na vrh