Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strokovni svet UKC MB: Doseči je treba vsaj 95-odstotno precepljenost

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 12. 2021 / 13:35
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2021 / 13:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strokovni svet UKC MB: Doseči je treba vsaj 95-odstotno precepljenost
FOTO: Tatjana Splichal

Strokovni svet UKC MB: Doseči je treba vsaj 95-odstotno precepljenost

Strokovni svet UKC Maribor je na včerajšnji izredni seji podal oceno na področju obvladovanja epidemije COVID-19 v Republiki Sloveniji in v UKC Maribor. V njej med drugim poudarja, da moramo na državni ravni doseči vsaj 95-odstotno precepljenost.

V izjavi za javnost so zapisali, da »strokovni svet UKC Maribor ugotavlja, da je v Sloveniji prišlo do kritičnega znižanja nivoja zdravstvenega varstva prebivalstva. COVID pandemija je v dvaindvajsetih mesecih zahtevala več kot 5500 življenj.«

Zmanjšana dostopnost do zdravstvenih storitev

V strokovnem svetu izpostavljajo, da so »izjemno prikrajšani ne-covid pacienti, saj je zaradi obravnav covid pacientov na primarnem in sekundarnem nivoju, bistveno zmanjšana dostopnost do zdravstvenih storitev. Čakalne dobe se daljšajo, rezultati zdravstvenih obravnav so slabši, lahko tudi usodni.« Poudarili so, da zdravstveni sistem ni več sposoben zagotoviti ustavne pravice posameznika do zdravja v polnem obsegu, in sicer zaradi zavračanja cepljenja velikega deleža populacije.

Čakalne dobe se daljšajo, rezultati zdravstvenih obravnav so slabši, lahko tudi usodni. (Strokovni svet UKC Maribor)

»Situacija je alarmantna«

»Strokovni svet UKC Maribor meni, da je situacija alarmantna in da je potrebno storiti vse kar je v naši skupni moči, da pandemijo ustavimo in to takoj!« Ob tem poziva k doslednemu upoštevanju vseh navodil stroke in dodaja, da je treba na državni ravni doseči vsaj 95-odstotno precepljenost, »saj prav cepljenje, od vseh ukrepov, najpomembneje zmanjša tveganje za hud potek bolezni in smrt zaradi COVID-19. Strokovni svet UKC MB meni, da je potrebno za dosego tega cilja uporabiti vse strokovno utemeljene ukrepe.«

Naj spomnimo, da je že v sredo strokovni svet UKC Ljubljana soglasno sprejel sklep, s katerim je predlagal obvezno cepljenje proti covidu-19.

Nalaganje
Nazaj na vrh