Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Tonin na delovnem obisku v Turčiji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 08. 2021 / 07:39
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Tonin na delovnem obisku v Turčiji
Minister Matej Tonin na dvostranskem srečanju s turškim ministrom za nacionalno obrambo Hulusijem Akarjem. FOTO: Borut Podgoršek, MORS

Minister Tonin na delovnem obisku v Turčiji

Obrambni minister Matej Tonin se je na povabilo turškega ministra za nacionalno obrambo generala Hulusija Akarja udeležil odprtja 15. mednarodnega sejma obrambne industrije IDEF 2021 v Carigradu.

Poleg srečanja s turškim ministrom za nacionalno obrambo Hulusijem Akarjem se je Tonin sešel še s kosovskim ministrom za obrambo Armendom Mehajem.

Rdeča nit pogovorov razmere v Afganistanu

Minister Tonin je turškega kolega prosil za informacije o razmerah na širšem območju mednarodnega letališča v Kabulu in turške ocene prihodnjega razvoja dogodkov v državi. »Ob tem je poudaril, da je zagotavljanje nemotenega delovanja letališča ključnega pomena tako v danih razmerah, kakor tudi v prihodnje. Minister Akar je s tem soglašal in poudaril, da je Turčija pripravljena pri tem sodelovati, dokler bo takšen interes z afganistanske strani,« so v sporočilu zapisali na obrambnem ministrstvu. Minister Tonin je v luči evakuacij mednarodnega osebja in njihovih lokalnih sodelavcev pozdravil izraženo pripravljenost Turčije.

Ministra sta se zavzela za čim prejšnje dokončanje postopkov za podpis tehničnega dogovora o sodelovanju obrambne industrije obeh držav, ki bi ga lahko podpisala ob obisku turškega kolega v Ljubljani.

IDEF je največji regionalni sejem oborožitve, ki je po mnenju obrambnega ministrstva v prihodnje lahko tudi velika priložnost za slovensko obrambno industrijo. Slovenija se sejma sicer letos ni udeležila. FOTO: Borut Podgoršek, MORS

Možnost nadgradnje sodelovanja

Slovenski obrambni minister je ministru Akarju predstavil načrtovana vlaganja Slovenije v obrambni sistem. Sogovornika sta kot možnost nadgradnje dvostranskega sodelovanja ocenila tudi področje gorskega bojevanja, v katerem ima Slovenija, ki gosti Natov center odličnosti, veliko znanja.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh