Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Tonin: Slovenija na Slovaško v okviru Natove misije pošilja do 200 vojakov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 03. 2022 / 15:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2022 / 15:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Tonin: Slovenija na Slovaško v okviru Natove misije pošilja do 200 vojakov
Slovenska vojska. FOTO: Tatjana Splichal

Minister Tonin: Slovenija na Slovaško v okviru Natove misije pošilja do 200 vojakov

Obrambni minister Matej Tonin se je danes na Slovaškem srečal s slovaškim kolegom Jaroslavom Nadom, govorila pa sta o razmerah v Ukrajini in sodelovanju Slovenske vojske v Natovi misiji v tej državi, kamor naj bi Slovenija napotila do 200 vojakov.

Minister Tonin je ob tem poudaril, da pri varovanju vzhodnega krila Nata Slovaki lahko računajo na Slovenijo, poroča STA. V luči včerajšnjega izrednega srečanja obrambnih ministrov članic Nata v Bruslju in izražene namere o okrepljeni zaščiti vzhodnega krila zavezništva sta se Tonin in Nad strinjala glede nujnosti čimprejšnje vzpostavitve nove misije zveze Nato na Slovaškem. Slovenski obrambni minister je prepričan, »da bodo slovenski vojaki dobro opravili svoje naloge, saj so pravi profesionalci«. Slovensko namero o sodelovanju je pozdravil tudi slovaški minister Nad.

Ruski napad na Ukrajino močno vpliva tudi na Slovaško kot sosednjo državo, saj so Slovaki sprejeli veliko število beguncev.

Misija bo usmerjena v skupna usposabljanja in krepitev interoperabilnosti, na Slovaškem pa bo začela delovati v prihodnjih dneh: slovenski vojaki bodo napoteni tja takoj, ko bo mogoče. Ruski napad na Ukrajino namreč močno vpliva tudi na Slovaško kot sosednjo državo, saj so Slovaki sprejeli veliko število beguncev, in ob tem je Tonin slovaškemu kolegu obljubil humanitarno pomoč, napoteno posebej na Slovaško.

Ministra sta se pogovarjala tudi o procesu modernizacije vojske, ki predstavlja izziv za obe državi. Poudarila sta nujnost, da se tudi v luči sodobnih doktrin vojskovanja najprej vzpostavijo osnove opremljanja, ki zagotavljajo vojaško logistiko. Ob koncu pogovorov sta se ministra dotaknila tudi oblikovanja dokumentov, ki bodo krojili obrambno politiko EU in Nata v prihodnjih letih, in se strinjala, da je pri nadaljnjem potrjevanju in končnem oblikovanju dokumentov nujno upoštevati spremenjene varnostne razmere.

Minister Tonin bo na Slovaškem obiskal vadišče Lešt, kjer naj bi se usposabljala tudi slovenska vojska.

V nadaljevanju obiska bo minister Tonin obiskal še vadišče Lešt, kjer naj bi se usposabljala tudi slovenska vojska.

Nalaganje
Nazaj na vrh