Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Helena Jaklitsch v Videmski pokrajini

Objava: 01. 11. 2021 / 11:32
Oznake: Dogodek, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.11.2021 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Helena Jaklitsch v Videmski pokrajini
Na grobu velikega Slovenca in narodnega buditelja Viljema Černa. FOTO: USZS

Ministrica Helena Jaklitsch v Videmski pokrajini

K okviru včerajšnjega obiska Videmske pokrajine je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Bardu obiskala grob Viljema Černa, zavednega Slovenca in kulturnega delavca, ki je umrl leta 2017.

V imenu Republike Slovenije je ministrica položila venca k spomeniku odporništva v Čedadu in spomeniku padlim partizanom v Osojah, kjer se je tudi srečala z županjo Anno Micelli in – enako kot v Čedadu – na kratki spominski slovesnosti nagovorila zbrane.

Spodbuda k razmisleku za prihodnost

Kot so sporočili z Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, je spomnila na mnoge mlade fante, pripravljene za ideale, v katere so verjeli, žrtvovati največ, kar so imeli – svoja življenja. Spodbudila je tudi k razmisleku za prihodnost.

V spoštljivem spominu na preteklost, iz katere se ne bi smeli bati učiti, čeprav so bile lekcije zahtevne, bi morali premišljevati sedanjost in načrtovati prihodnost. (Helena Jaklitsch)

Danes ne govori več orožje, toda …

»V spoštljivem spominu na preteklost, iz katere se ne bi smeli bati učiti, čeprav so bile lekcije zahtevne, bi morali premišljevati sedanjost in načrtovati prihodnost. Danes ne govori več orožje, še vedno pa prepogosto govorijo trda beseda, izključevanje, strah pred drugim. To je danes naša bitka, ki ji velja nameniti naše moči. Tudi zato, da 'ne vrag, le sosed bo mejak',« je poudarila Jaklitscheva.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je na spominskih slovesnostih v Čedadu in Reziji tudi nagovorila zbrane. FOTO: USZS

Obisk groba Viljema Černa

V Bardu jo je sprejela predsednica Centra za kulturne raziskave Luisa Cher, s katero sta se sprehodili do groba narodnega buditelja Viljema Černa. V pogovoru sta spregovorili o izzivih, s katerimi se srečuje slovenska manjšina v krajih, v katerih je zahtevno živeti slovensko stvarnost.

Zahvala za županjin naklonjen odnos

Z županjo Rezije Anno Micelli pa je ministrica govorila o potencialih tega območja, trenutnih projektih in načrtih za prihodnost. Ministrica se je županji zahvalila za naklonjen odnos do slovenske skupnosti in z veseljem sprejela povabilo za sodelovanje pri iskanju idej za nove projekte, namenjene večji prepoznavnosti manjšin in medsebojnem povezovanju.

Danes ne govori več orožje, še vedno pa prepogosto govorijo trda beseda, izključevanje, strah pred drugim. To je danes naša bitka, ki ji velja nameniti naše moči. (Helena Jaklitsch)

Dobro sodelovanje z obmejnimi občinami

Micellijeva je izpostavila dobro sodelovanje s slovensko jezikovno skupnostjo in z obmejnimi slovenskimi občinami, zlasti z Bovcem na področju turizma. Želijo si, da bi občini, ki ju povezuje Kanin, medsebojno povezali tudi s turistično ponudbo, do Rezije bi radi pripeljali tudi kolesarsko pot Alpe Adria in okrepili povezave z vasjo Učja.

Položitev vencev v Reziji. FOTO: USZS

Zagotoviti razmere za šolanje otrok v Reziji

Po besedah županje si želijo izboljšati telefonsko omrežje in zagotoviti ustrezne razmere za šolanje otrok v Reziji. Županja je Jaklitschevi še predstavila delo medobčinske zveze osmih občin na območju med Trbižem in Možacem, saj je prav Micellijeva pristojna za projekte, ki se nanašajo na manjšinske jezike.

Med prisotnimi tudi župana Bovca in Kobarida

Obenem je ministrica dr. Helena Jaklitsch izmenjala nekaj besed tudi z županoma občin Bovec in Kobarid, Valterjem Mlekužem in Markom Matajurcem, ki sta se udeležila spominskih slovesnosti in tako pokazala lep zgled medsebojnega povezovanja občin na obeh straneh meje.

Nalaganje
Nazaj na vrh