Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva na srečanju pri Slovencih v Italiji

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 02. 02. 2022 / 17:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva na srečanju pri Slovencih v Italiji
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. FOTO: Tatjana Splichal

Ministrica Jaklitscheva na srečanju pri Slovencih v Italiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walterjem Bandljem, sogovorniki pa so razpravljali o aktualnih temah v povezavi s položajem slovenske avtohtone narodne skupnosti v Italiji.

Strinjali so se, poroča STA, da Slovenci v Italiji za svoj obstoj na gospodarskem področju potrebujejo ustrezno finančno pomoč, pri čemer so izpostavili primer dobre prakse finančnih programov v Porabju. Po njihovem mnenju bi podoben program in morebiten vzajemni finančni sklad med Slovenijo in Italijo omogočil razvoj kulture, turizma, kmetijstva in malega gospodarstva, spodbudil pa bi tudi mlade, da ostanejo na tem področju.

Slovenci v Italiji za svoj obstoj na gospodarskem področju potrebujejo ustrezno finančno pomoč.

Slovenska narodna skupnost v Italiji se po besedah sogovornikov v čezmejne evropske programe vključuje zelo uspešno, saj je edina slovenska manjšina, ki že v drugem programskem obdobju sodeluje v večmilijonskem strateškem programu, s čimer bodo nadaljevali tudi v prihodnosti. Za položaj slovenske manjšine v Italiji je zelo pomembno, da so vodilni partner v tem projektu.

Sogovorniki so se dotaknili tudi položaja slovenske šole v Italiji, ki za svoje delovanje potrebuje ustrezno zaščito in obravnavo s pozitivno diskriminacijo, kar po mnenju udeležencev srečanja lahko uveljavi z ustrezno avtonomijo.

Slovenska šola v Italiji za svoje delovanje potrebuje ustrezno zaščito in obravnavo s pozitivno diskriminacijo.

Današnjega delovnega srečanja s predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italiji so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Gregor Černoga, Jan Sitar, Aleksandra Šuster Močnik, Patricija Muršič in Roman Gruden.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh