Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrovo darilo nunciju: knjiga Draga Jančarja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 02. 2021 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrovo darilo nunciju: knjiga Draga Jančarja

Ministrovo darilo nunciju: knjiga Draga Jančarja

Anže Logar je doajenu diplomatskega zbora Jeanu-Marieju Speichu podaril roman To noč sem jo videl.

Minister dr. Anže Logar je nunciju podaril knjigo Draga Jančarja To noč sem jo videl. FOTO: MZZ



Ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, je zunanji minister dr. Anže Logar na gradu Strmol doajenu diplomatskega zbora, akreditiranega v Republiki Sloveniji, in apostolskemu nunciju msgr. Jeanu-Marieju Speichu podaril knjigo »To noč sem jo videl« enega najbolj mednarodno uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih pisateljev Draga Jančarja. Delo je bilo lani razglašeno tudi za najboljši s kresnikom nagrajeni roman minulega desetletja. Obenem je minister nunciju ob predaji knjige tudi predstavil zgodbo romana, ki se odvija ravno na gradu Strmol.

Roman, ki je Jančarja ustoličil kot sodobnega evropskega klasika

Kot so zapisali na ministrstvu, roman bralcu izrisuje širšo sliko obdobja med 2. svetovno vojno skozi oči petih protagonistov, ki pripovedujejo o izginotju Veronike, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe. Roman, za katerega je Drago Jančar leta 2011 prejel kresnika (tretjega od štirih), se brez moraliziranja dotika travmatične zgodovinske teme in morda ravno zato deluje tako prepričljivo. Gre za v zadnjem času mednarodno najodmevnejši slovenski roman, ki je Jančarja dokončno ustoličil kot sodobnega evropskega klasika in tudi resnega kandidata za Nobelovo nagrado.


Zunanji minister in apostolski nuncij v pogovoru. FOTO: MZZ


Drago Jančar, prejemnik mnogih mednarodnih in slovenskih priznanj

Drago Jančar (1948) je leta 2003 prejel najvišje slovensko odlikovanje, zlati častni znak svobode, za izjemno ustvarjalno delo, obogatitev slovenske in svetovne književnosti in uveljavitev slovenskega ugleda v svetu. Bil je tudi prejemnik mnogih mednarodnih in slovenskih literarnih nagrad, med njimi Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 1993, evropske nagrade za kratko prozo v Arnsbergu leta 1994, Hemingwayeve nagrade v Lignanu in Mediteranske nagrade v Consenzi leta 2009, avstrijske državne nagrade za evropsko književnost avgusta lani … Leta 2015 mu je evropski parlament podelil nagrado Državljan Evrope.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh