Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ovadba vodstva celjske bolnišnice je prikrivanje pravega vzroka za nastanek incidenta

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 23. 09. 2022 / 11:43
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ovadba vodstva celjske bolnišnice je prikrivanje pravega vzroka za nastanek incidenta
Pomembno je razumeti, da je incident predvsem posledica sistemskih pomankljivosti, in se lahko že kmalu ponovi tudi drugje. FOTO: SB Celje

Ovadba vodstva celjske bolnišnice je prikrivanje pravega vzroka za nastanek incidenta

Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti ovadili vodstvo celjske bolnišnice. Obenem je vlada včeraj razrešila svojega predstanika v svetu zavoda Mitjo Pirmana in vanjo za preostanek mandata imenovalo Tomaža Subotiča. Minister namreč vztraja, da bi moralo zaradi incidenta odstopiti vodstvo bolnišnice. A pojavlja se vprašanje, če ne bi bil izsiljeni odstop le uresničitev ministrove želje, da politično obvladuje vodstva prav vseh slovenskih bolnišnic.

Na ministrstvu za zdravje so prejeli prve izsledke strokovnega nadzora, ki je bil opravljen v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Nadzor naj bi ugotovil, da so v domu dokumentacijo predali v dveh ločenih mapah z vsemi potrebnimi podatki. Prav tako sta bila stanovalca oblečena v podpisana oblačila.

Do zamenjave teh med zdravljenje ni prišlo, saj se je preživeli pacient v dom vrnil v svojih (podpisanih) oblačilih, je pa imel na roki zapestnico napačnega pacienta.

Pomota nastala že ob sprejemu

Ministrstvo tako ni ugotovilo, da bi bila zamenjava posledica napak, ki bi jih storilo osebje Trubarjevega doma. Napake so se torej zgodile ob sprejemu in sodijo pod odgovornost celjske bolnišnice. Zaradi tega bo ministrstvo podalo kazensko ovadbo zoper vodstvo bolnišnice zaradi objektivne odgovornosti in suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.

Kot je znano, je vodstvo bolnišnice že kmalu po dogodku svetu zavoda podalo odstopne izjave, vendar svetniki direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška, strokovnega direktorja Franca Vindišarja in pomočnice direktorja za zdravstveno nego Darje Plank niso razrešili. Presodili so namreč, da vodstvo bolnišnice, ki je na položaju šele pol leta, ne more biti odgovorno za napako.

Za napako je kriv pomanjkljiv sistem

Kot je za Družino pojasnil eden največjih slovenskih strokovnjakov v zdravstvu dr. Andrej Robida, je to "kar se je zgodilo v Celju, samo snežinka na vrhu ledene gore. Sedaj bo nekaj razburjanj po medijih in pri ljudeh. Potem bo počasi vse zamrlo pa se bo spet ponovilo čez nekaj časa, morda v drugi obliki in drugem delu zdravstva."

Varnost v slovenskih bolnišnicah ima namreč ogromno sistemskih pomanjkljivosti, ki pa jih takšne zamenjave nikakor ne bodo odpravile. Kot pojasnjuje dr. Samo Vesel pa v takšnem sistemu lahko pride tudi do tako šokantnih, komaj dojemljivih napak.

Kaj je razlog ministrove ihte?

Iz tega izhaja, da napovedane menjave vodstva sistemskih nepravilnosti seveda ne bodo odpravile, česar bi se moral zavedati tudi minister. Nekateri poznavalci ob tem opozarjajo tudi na to, da je bil strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar v mandatu prejšnje vlade (ko je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje) v hudem sporu s takratnim ortopedom v šempetrski bolnišnici Danijelom Bešičem Loredanom, saj je zahteval, da se del postelj v bolnišnici še naprej ohranja za covidne bolnike, zaradi česar ortopedski oddelek ni mogel normalno delati.

Zaradi tega gre pričakovati, da bo minister na tak ali drugačen način izsilil menjavo vodstva, kar pa seveda problemov v slovenskem zdravstvu ne bo rešilo.


Nalaganje
Nazaj na vrh