Zapri
Iskanje

Bernard Nežmah o predsedniških volitvah, dogajanju na RTV in aferi Fotopub [VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 09. 2022 / 07:20
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 11:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bernard Nežmah o predsedniških volitvah, dogajanju na RTV in aferi Fotopub [VIDEO]

Bernard Nežmah o predsedniških volitvah, dogajanju na RTV in aferi Fotopub [VIDEO]
Pogovor z dr. Nežmahom v studiu Družine je vodila Manica Ferenc
Publicist Bernard Nežmah pronicljivo razmišlja o družbenem dogajanju. Z novinarko Družine Manice Ferenc sta se pogovarjala o prihajajočih predsedniških volitvah, pogrebu angleške kraljice, Gorbačovu, dogajanju na RTV, aferi Fotopub - o vsem tem skozi prizmo medijskega poročanja: o čem mediji poročajo in o čem ne poročajo.

V primerjavi s preteklim letom je letošnje leto pravzaprav zelo mirno, je v uvodu dejal Nežmah, čeprav nas, kot je v uvodu povedala Manica Ferenc, v jeseni čakajo še dvoje volitev. Čeprav se je zdelo, da je glavna favoritka za predsednico države Nataša Pirc Musar, so se zdaj mediji obrnili proti njej, pravi Nežmah. "Janša je bil ves čas deležen takega medijskega prijema, kot ga zdaj doživlja Pirc Musarjeva." Povedal je še, da je presenečen, da ni za svojo neodvisno kandidatko Gibanje Svoboda izbralo Ljudmile Novak, glede na to, da oboji temeljijo na anti-janša efektu.

Pogovor se je nadaljeval v smeri kritike delovanja medijev, ki pogosto delujejo "čredno", kar je Nežmah ponazoril s poročanjem o smrti britanske kraljice v primerjavi s poročanjem o smrti Gorbačova. Medtem ko Gorbačova naši mediji niso ovrednotili kot ključnega dejavnika za padec železne zavese in so o njem poročali le na kratko, ves teden spremljamo nekritično poročanje o dogajanju v Združenem kraljestvu. "Saj človek bi že dopust rabil, da bi lahko to gledal ..." 

O sporu na naši javni radioteleviziji je povedal: "Veš samo to, da so eni slabi. Kaj je vsebina, ne vemo. Pravijo šikaniranje, mobing, ko pa vprašaš, kaj se je komu zgodilo, pa nihče ne pove ničesar." Pove, da je na najboljši prispevek naletel na Radiu Študent, kjer so soočili direktorja in njemu nasprotnega novinarja Vaseva. "Koliko ključnih tem nacionalka spusti!" Primerjal je tudi dolžino poročanja o paradi ponosa v Beogradu v primerjavi s poročanjem o aferi Fotopub. "O nacionalki je treba govoriti, ampak izven narativa, ki ga govorijo sindikalisti." Ko je Ferenc dogajanje komentirala, da bi o tem morali poročati manj čustveno, je Nežmah dejal, da so v takih situacijah za gledalca že njegova čustva dovoljšen dokaz in ne potrebuje več nobenih argumentov.

"Živimo v deželi dveh zakonov, kjer za nekoga veljajo drugačna pravila kot za drugega," pa sta ugotovila v primeri poročanja o aferi Fotopub. 

Če vas zanima, o čem sta se še pogovarjala, si oglejte video pogovora. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh