Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Rože lahko nasajate, živali ne naseljujte!«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 05. 2018 / 13:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Rože lahko nasajate, živali ne naseljujte!«

»Rože lahko nasajate, živali ne naseljujte!«

Dan po svetovnem dnevu čebel smo se z Ivanom Esenkom in Bernardom Nežmahom odpravili v svet čebel.

Kot je dejala Manica Ferenc, je knjiga izšla tudi zato, da bi se stanje čebel v Sloveniji izboljšalo. 

Dan po prvem svetovnem dnevu čebel, v ponedeljek, 21. maja, smo se skupaj z Ivanom Esenkom in Bernardom Nežmahom odpravili v Svet čebel. Tak je namreč naslov živobarvne monografije o teh pomembnih živalcah, brez katerih bi bilo naše preživetje bistveno težje.

»Brez strahu, oprašujemo in ne pikamo!«

Predstavitev knjige smo pripravili v Živalskem vrtu v Ljubljani, kjer so odprli t. i. hotel za manj znane samotarske čebele in druge divjinske živali s sloganom »Brez strahu, oprašujemo in ne pikamo!«.


Krona sodelovanja z Družino je monografija, ki jo je avtor navdušeno pokazal in podpisoval na predstavitvi. 

Direktorica ZOO Ljubljana Zdenka Ban Fischinger je poudarila, da se živalski vrt ne ukvarja le z ohranjanjem ogroženih vrst iz daljnih krajev, temveč sta skrb za varstvo narave in ozaveščanje o naravi in živalih pomembna tudi doma, saj je mogoče brez velikih finančnih vložkov veliko storiti. Čebele so seveda zaradi svoje opraševalske funkcije pomembne tudi za naše preživetje. Ker nam veliko dajo, je prav, da jim tudi sami kaj vrnemo. Ivan Esenko zato vabi, da bi čebelam in drugim žuželkam pripravili gnezdilnice.


Knjigo je oblikovala Pavla Bonča.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Založbe Družina, ki je delil svoja opažanja, kako je mednarodni dan čebel združil Slovence. Tudi nastal je prav na slovensko pobudo.

S kranjsko čebelo v svet poletela tudi Kranjska dežela

Knjiga ni napisana posebej za čebelarje, temveč za vsakega ljubitelja živali. »Biologije sem je dotaknil ravno toliko, kolikor je prav, strokovno vse drži, seveda, nisem pa šel v detajle,« je povedal avtor monografije Ivan Esenko. Poudaril je, da je kranjska čebela ponesla v svet ime Kranjske, saj obdrži svoj pridevnik tudi v tujih jezikih.



Knjigo zaznamuje pestrost fotografij okrog 550 vrst čebel, več čebelarjev (od Pavla Glavarja in Antona Janše do sodobnih čebelarjev), arhivskih posnetkov in vrtov, ki prikazujejo, kako privlačna je lahko narava s samoraslimi cvetočimi rastlinami in njenimi obiskovalkami – čebelami, kar je lepo opazil Nežmah, tudi sam ljubitelj čebel. Še posebej očarajo makrofotografije z globinsko ostrino, Esenko pa je poudaril tudi fotografije otrok, ki vsako stvar naredijo še lepšo.

Čebela je znak čistega okolja

Kjer je čebela, je okolje čisto. Včasih je bila čebela del našega življenja, njen pik smo vsi poznali, zdaj pa je čebel precej manj. S pesticidi jih ogrožamo, je opozoril Nežmah. Če spremenimo okolje, se bodo živali naselile prav tam, kjer so nekoč že bile. Tako se jim bomo približali in tudi sami postali del narave. »Rože lahko nasajate, živali ne naseljujte!« je svetoval Esenko.



Pisec in mojster nadomestnih bivališč za živali, zaposlen v ZOO Ljubljana, Ivan Esenko je tudi dolgoletni sodelavec Družine. V tedniku Družina je objavil že več kot 600 člankov, idej mu ne zmanjka, saj teme »izkoplje« kar na vrtu. Pri Založbi Družina je leta 2005 izdal tudi knjigo Vrtnarimo z dušo.

Foto: Tatjana Splichal, Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh