Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minute lahko rešijo življenja

Janez Gril
Za vas piše:
Janez Gril
Objava: 17. 11. 2022 / 10:06
Oznake: Družba, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minute lahko rešijo življenja
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Minute lahko rešijo življenja

Svetovna zdravstvena organizacija vsako leto 29. oktobra obeležuje svetovni dan možganske kapi. Možganska kap namreč predstavlja obsežen zdravstveni, ekonomski in socialni problem, tako v Sloveniji kot po svetu.

V Sloveniji je vsako leto prek 4000 novih bolnikov z možgansko kapjo. Približno 70 odstotkov obolelih ima trajne posledice. Premalo se zavedamo, da bi lahko možgansko kap v velikem številu primerov preprečili ali pa odložili do pozne starosti. Le dejavnike tveganja bi morali bolj in prej prepoznati ter jih ustrezno obvladovati.

Premalo pozorni na znake

Najpogostejši dejavniki za nastanek možganske kapi so zvišan krvni tlak, motnje srčnega ritma, holesterol, sladkorna bolezen, stres in pomanjkanje telesne aktivnosti. Ljudje smo premalo pozorni nanje, zato so posledice hujše, kot bi lahko bile. Tega se premalo zavedamo tudi v Cerkvi.

Kaj pomeni beseda “GROM”?

Ob možganski kapi je nujno takojšnje ukrepanje. Bolnik mora takoj v bolnišnico. Zato je izredno pomembno, da hitro prepoznamo znake nastanka možganske kapi in ukrepamo. Znaki možganske kapi so zajeti v besedi “GROM”, ki predstavlja začetnice štirih znakov: Govor – bolnik ima težave z govorom, Roka – šibke roke, Obraz – povešen ustni kot in Minuta – vsaka minuta šteje. Zdravniki med znake nastanka možganske kapi uvrščajo še težave z vidom in motnje ravnotežja.

Svetovni dan možganske kapi je namenjen prepoznavanju znakov nastanka bolezni in pravočasnemu ukrepanju. “Minute lahko rešijo življenja”, in “Prihranite dragoceni čas” sta slogana, ki sta v mesecu oktobru po celem svetu opozarjala na pomembnost hitrega ukrepanja ob nastanku bolezni. Slovensko združenje bolnikov po možgasnki kapi (ZCVB), ki je član Svetovnega združenja za možgansko kap (WSO), že vrsto let opozarja javnost na nevarnost možganske kapi v Sloveniji in pri tem sodeluje tudi s katoliško Cerkvijo.

Zato so tudi letos predstavniki ZCVB ob svetovnem dnevu možganske kapi obiskali številne župnije in ljudem spregovorili o nevarnostih možganske kapi in njenih znakih ter jih pozvali, naj bodo nanje pozorni in hitro ukrepajo, ko jih opazijo pri bolniku. In ne pozabimo: Tudi molitev pomaga!


Kupi v trgovini

Človeški možgani v 30 sekundah
Za otroke
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh