Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mira Delavec Touhami, Josipina Urbančič Turnograjska, Dehteče spominčice ljubezni

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 09. 2023 / 14:02
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2024 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mira Delavec Touhami, Josipina Urbančič Turnograjska, Dehteče spominčice ljubezni
Dddr. Mira Delavec Touhami je Josipini Urbančič Turnograjski posvetila številne knjige. FOTO: Ivo Žajdela

Mira Delavec Touhami, Josipina Urbančič Turnograjska, Dehteče spominčice ljubezni

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo dddr. Mire Delavec Touhami z naslovom Dehteče spominčice ljubezni in podnaslovom Pisemski portret Josipine Urbančič Turnograjske in Lovra Tomana.

Knjigo so predstavili ddr. Igor Grdina, dddr. Mira Delavec Touhami in urednica Meta Lenart Perger. FOTO: Ivo Žajdela

Pisemski roman dddr. Mire Delavec Touhami Dehteče spominčice ljubezni odstira pogled v intimno pisemsko korespondenco med Josipino Urbančič Turnograjsko in Lovrom Tomanom, dveh pomembnih oseb slovenskega narodnega preporoda iz srede 19. stoletja.

Pisma, ki sta si jih več kot tri leta redno izmenjevala, povezuje tankočutno zapisana zgodba družine Urbančič, ki jo mestoma bogatijo pripovedovalkina nežna razmišljanja o ljubezni in življenju. Roman predstavlja dragocen vpogled v čas, ki je bil ključnega pomena za razvoj narodne identitete in slovenskega jezika.

Avtorica kaže eno od svojih številnih knjig o Josipini Urbančič Turnograjski s fotografijami rož, ki jih je Josipina nabirala. FOTO: Ivo Žajdela

Zgodba o ljubezni prve slovenske pisateljice

Rahločutno zapisana pisma, ki sta si jih Jospina in Lovro izmenjevala po pošti, tkejo pot zgodbi glavnih dveh oseb, ki je polna hrepenenja ter iskrene mladostniške ljubezni. Kot drobne dehteče spominčice z vsakim novim pismom rasteta njuna naklonjenost in ljubezen. A to ni le zgodba o ljubezni prve slovenske pisateljice in prepoznavnega slovenskega pesnika, pravnika in politika; je tudi zgodba o zorenju slovenske narodne identitete in slovenska jezika, ki sta ga tako Josipina kot Lovro srčno ljubila in si na različne načine prizadevala za njegovo rabo v družbi.

Dddr. Mira Delavec Touhami z uro z naslovnice knjige. Za svoje neumorno delo o Josipini Urbančič Turnograjski jo je prejela v dar in je spomin na Josipino. FOTO: Ivo Žajdela

Na cvetočem polju prvih popkov slovenstva

Preko zapisov povestic in pesmi začutimo globok sentiment pripadnosti narodu, ki že v svojem formiranju hrepeni po lastnem jeziku. Pričujoči roman je med drugim tudi pomemben dokument dobe, v kateri sta živela glavni osebi, in zarisuje podobe meščanstva in kulture devetnajstega stoletja, ki bi ju brez najbogatejše pisemske korespondence težko uvideli v tako raznolikih odtenkih. Ljubezen Josipine in Lovra, ki jo je prehitro zatrla neusmiljena usoda, tako v tem romanu raste na cvetočem polju prvih popkov slovenstva. Knjiga je izšla v sodelovanju s Kulturnim društvom Josipine Turnograjske.

Na predstavitvi knjige 11. septembra 2023 v Ljubljani je dr. Igor Grdina opozoril na značilno slovensko znanstveno sceno, ki ne more zaposliti tako kakovostne raziskovalke, kot je dddr. Mira Delavec Touhami. FOTO: Ivo Žajdela

Odlomek iz knjige

Spomnim se, ko je tistega dne prišla s sprehoda od potoka Bistrice. Čakala sem jo pri lipah. Tekla je in njen obraz je žarel v soju popoldanskega sonca. Že dolgo je nisem videla tako vesele. Uzrla sem njene roke, v njih se je skrivalo pismo. Dvakrat zapečateno. Zardela je. Spogledali sva se. Takoj sem vedela, da ni pismo njenega učitelja, preddvorskega kaplana Lovra Pintarja, ampak pismo nekoga, ki je pred dvema meseca povsem spremenil ritem njenega srca. V njej se je naselila sreča, čeprav se je je včasih tudi bala. Ni še zmogla čutiti, ali je resnična, ni razumela, kako dolgo bo trajala. Preplavljal jo je strah. Zajedal se je v vse pore njenega življenja in nikoli ni razumela, zakaj se je prikradel vedno v najbolj pomembnih trenutkih njenega življenja. Skrivnostno in previdno je odprla čudovito pismo.

Dddr. Mira Delavec Touhami v kostumu in vlogi Josipine Urbančič Turnograjske. FOTO: Ivo Žajdela

Prva dama slovenskega rodoljubnega Olimpa

Dddr. Mira Delavec Touhami (1978) je pisateljica in izjemna poznavalka dela in

življenja Josipine Urbančič Turnograjske, s katero se znanstveno in osebno ukvarja že več kot dvajset let. Na temo Josipine Urbančič Turnograjske je namreč diplomirala in doktorirala.

Na osnovi diplomskega dela je leta 2004 izdala znanstveno monografijo Nedolžnost in sila (življenje in delo Josipine Urbančič Turnograjske). Leta 2009 je prvič izdala vsa Josipinina zbrana dela v knjigi Moč vesti, dve leti zatem je izšel njen roman Šepet rdeče zofe. Leta 2021 je izdala izbor del Josipine Urbančič z naslovom Svobodoljubna Slovenka. Z dr. Francem Križnarjem je organizirala dva mednarodna simpozija (2018, 2023) o Josipini Urbančič Turnograjski, ob katerih sta izšla tudi obsežna zbornika z znanstvenimi prispevki (Kdor dušno živi, ne umrje!, 2018 in Prva dama slovenskega rodoljubnega Olimpa, 2023)).

Je ustanoviteljica KD Josipine Turnograjske, ki deluje od leta 2011, in organizira številne kulturne dogodke, na katerih predstavlja pomen in vlogo Josipine Urbančič. Od leta 2012 je edina zakonita skrbnica njenega groba v Gradcu. Poskrbela je tudi za njegovo celovito obnovo.

Kupi v trgovini

Modrost naših prednikov 365 + 1
Osebna rast in odnosi
18,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh