Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mirko Krašovec o »judežih«, ki so krivi za stečaj Zvonov

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 16. 12. 2022 / 12:44
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2022 / 15:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mirko Krašovec o »judežih«, ki so krivi za stečaj Zvonov
Rajko Stankovič, Matjaž Titan in Mirko Krašovec na novinarski konferenci. FOTO: M. P.

Mirko Krašovec o »judežih«, ki so krivi za stečaj Zvonov

"Namen novinarske konference je pogledati, kaj je šlo narobe pri stečaju Zvon 1 holding in Zvon 2 holding. V interesu malih delničarjev je vedno, da se poišče kakršna koli oblika drugačne poravnave, ali je to prisilna poravnava ali dokapitalizacija, nikakor pa ne stečaj, saj v stečaju delničarji izgubijo vse," je novinarsko konferenco v petek, 16. decembra, pričel Rajko Stankovič, predsednik Društva Malih delničarjev Slovenije (MDS).

Na novinarski konferenci 10 let po začetku stečaja holdingov Zvon 1 in Zvon 2, sta novosti poleg Rajka Stankoviča predstavila še Mirko Krašovec, nekdanjih ekonom Mariborske nadškofije in njegov odvetnik Matjaž Titan. Opozorili so na kazenski postopek o pranju denarja in utaji davkov v družbi T-2, ki teče že deveto leto, in o prihajajoči kazenski ovadbi zaradi spornega lastniškega "premika" T-2 iz premoženja družb Zvon 1 in Zvon2. Mirko Krašovec je spregovoril o "judežih", ki so izsilili bankrot Zvonov. 

Stečaj ni bil neizogiben

Rajko Stankovič je v uvodu povedal, da so v Društvu malih delničarjev aktivno sodelovali v vseh skupščinah Zvonov, dokler so še bile. "Bili smo trdno prepričani, da bo prišlo do prestrukturiranja oz. vplačila novega kapitala, ki se je nakazoval s strani grupacije Rothschild. Prepričani smo, da bi 50 milijonov posojila pomagalo, da do stečaja ne bi prišlo." Še vedno je prepričan, da so bile "portfeljske naložbe v obeh holdingih odlične, kar se je pokazalo tudi pri kasnejši prodaji njihovih naložb, kot so Mladinska knjiga, Helios in še kakšni. Kupnine so bile znatno večje, kot so banke takrat priznavale, da so te naložbe vredne."

Odvetnik Matjaž Titan in Mirko Krašovec. FOTO: M. P. 

Nelojalni poslovni partnerji - "judeži"

Stečaj holdingov Zvon 1 in 2 so po mnenju nekdanjega ekonoma Mariborske nadškofije načrtno povzročili "nelojalni poslovni partnerji in so s tem zagrešili največjo manipulacijo na račun Cerkve v zgodovini samostojne Slovenije." O tem je Mirko Krašovec spregovoril že na tiskovni konferenci v maju 2021, zdaj pa nadaljuje z razkrivanjem negativne vloge nelojalnih partnerjev, ki jih imenuje tudi "judeži". "Z namenom, da se polastijo T-2 kot kronskega dragulja Zvonov, so judeži zvijačno izsilili stečaje Zvonov in načrtno omadeževali Nadškofijo Maribor in z njo povezane cerkvene dostojanstvenike. Danes je storjen nov korak k razkritju oseb in skupin, ki so pri tej manipulaciji sodelovale," je dejal Krašovec. "Z izsiljenimi stečaji Zvonov so ti judeži ultimativno oškodovali Nadškofijo Maribor in več deset tisoč malih delničarjev, med katerimi sem tudi jaz osebno in mnogo mojih prijateljev in znancev, ki smo lastniške certifikate zaupali v Krekovo družbo za upravljanje." 

Na novinarski konferenci je Krašovec povedal, da o imenih sicer ne bodo govorili javno, med njimi pa "izstopajo tedanji odgovorni odločevalcei iz NLB in družbe Gratel, ki so za bagatelo 'priposestvovali' T-2." 

Preberite članek: Mirko Krašovec: "Šlo je za načrtno zavajanje javnosti"

Sledi kazenska ovadba

Ker po Kraševčevih besedah "ni dvoma, kdo je v resnici odgovoren za oškodovanje Nadškofije Maribor in vseh malih delničarjev", bo Kraševčev odvetnik Matjaž Titan v bližnji prihodnosti vložil kazensko ovadbo "zaradi spornega lastniškega »premika« družbe T-2 d.o.o. iz premoženja družb Zvon 1 in Zvon 2 Holding, ki je imel uničujoč učinek za nadaljnji obstoj teh družb". Kot izhodiščna dejstva je Titan navedel, da je bil Zvon 1 v letu 2010 imetnik več kot 95 % poslovnega deleža T-2, da je prišlo do zmanjšanja osnovnega kapitala družbe T-2 na 0 (izbris Zvona 1 holdinga kot družbenika) in hkratnega povečanja osnovnega kapitala z novimi vložki, ki jih Zvon 1 holding kljub želji, da ostane v lastništvu T-2, ni mogel plačati zaradi omejitev v postopku prisilne poravnave. Zaradi tega je bila družba T-2 Zvonu 1 holdingu "v celoti odtujena in zanj izgubljena, ne da bi se Zvon Ena holding pri tem razdolžil za 1 sam evro," je novinarjem povedal Titan. 

Komu je bil stečaj v interesu?

Mirko Krašovec. FOTO: M. P. 

Mirko Krašovec je na novinarska vprašanja o tem, če je bil stečaj Zvonov komu v interesu tudi znotraj Cerkve, izjavil, da je bilo tako: "Judežev v Sloveniji in judežev v Vatikanu." Omenil je menjavo vodstva v Vatikanski banki, ki jo je dve leti po stečaju izvedel papež Frančišek. "V vsako organizacijo se vtihotapijo nevredneži, ki hlinijo pobožnost, hlinijo pripadnost in tako naprej, in potem dosegajo od znotraj rušenje posameznih ustanov. Če se te skupine združijo, se hitro povežejo. Potem pride do načrtovanih blatenj najprej ustanove ali posameznikov, in to navadno naredijo prek tujega medija." Spomnil je, da se je novinar članka Sveti bankrot v italijanskem časniku L'Espresso skliceval na vire iz Vatikana. Vendar je treba ločiti Vatikan kot pošteno ustanovo od judežev, ki se vanjo vtihotapijo in tako nastrada celotna ustanova, je poudaril. "Tudi mali delničarji so žrtev, jaz sem tudi mali delničar. Zelo mi je bilo hudo, ker sem mnogim predlagal, naj vložijo svoje certifikate v Zvonove, pa so potem vse izgubili, na drugi strani pa so profitirali judeži oz. gre za neko ozadje judežev."

Stankovič, ki je zadevo spremljal od blizu, pa je izjavil: "Mislim, da je bila tudi velika zavist med samimi entitetami znotraj Cerkve zaradi gospodarsko bolj uspešnega vlaganja Mariborske nadškofije kakor drugi."

Od države terja odškodnino zaradi neupravičenega zapora

Mirku Krašovcu so zaradi njegovega udejstvovanja kot ekonom v Nadškofiji Maribor v preteklosti sodili zaradi očitkov o napeljevanju h goljufiji na škodo evropskih sredstev v višini 1,77 milijona evrov v t. i. aferi Betnava. Dvakrat je bil obsojen, prvič na tri leta zapora, drugič na dve leti. V tretjem sojenju ga je sodišče pravnomočno oprostilo. Krašovec zdaj prek odvetnika Velimirja Cugmasa od države zaradi neupravičenega kazenskega pregona in ob dejstvu, da je od junija do septembra 2017 že prestajal zaporno kazen, terja skoraj 687 tisoč evrov odškodnine. Prva obravnava je bila 14. novembra. 

Preberite članek: Mirko Krašovec terja odškodnino od države

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh