Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mirovnica in nobelovka: brez žensk in deklet ni človeškega bratstva

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 02. 2022 / 12:01
Oznake: Cerkev, Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mirovnica in nobelovka: brez žensk in deklet ni človeškega bratstva
Leymah Gbowee, mirovna aktivistka iz Liberije, zagovornica pravic žensk in prejemnica Nobelove nagrade za mir iz leta 2011. FOTO: Vatican Media

Mirovnica in nobelovka: brez žensk in deklet ni človeškega bratstva

Leymah Gbowee, članica Visokega odbora za človeško bratstvo, je ob današnjem Mednarodnem dnevu človeškega bratstva spregovorila o pomenu spodbujanja pravic žensk in deklet, da bi tako spodbudili človeško bratstvo po vsem svetu.

Mednarodni dan človeškega bratstva so pred dvema letoma razglasili Združeni narodi, povod zanj pa je bil Dokument o človeškem bratstvu za svetovni mir in skupno sobivanje, ki sta ga na današnji dan pred tremi leti v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam Ahmed Al-Tayyeb.

Letos, na drugo obletnico, odkar je bil ta dan uradno priznan kot praznik tudi s strani Združenih narodov, se se člani Visokega odbora za človeško bratstvo z vsega sveta zbrali v Dubaju, kjer se udeležujejo številnih slovesnosti.

Praznovanje v Dubaju

V tem tednu, od 2. do 5. februarja, v Dubaju prirejajo festival bratstva, na katerem se ljudje iz vseh družbenih skupin udeležujejo številnih dogodkov in pobud, namenjenih spodbujanju strpnosti in človeškega bratstva. Današnji program vključuje okroglo mizo, na kateri bo sodelovala večina članov visokega odbora in s tem obeležila praznični dan, ki ga letos obhajamo pod geslom »Pod istim nebom« - to sporoča, da smo vsa človeška bitja člani ene družine, združene in povezane med seboj.

V imenu Vatikana se današnje okrogle mize v Dubaju udeležuje kardinal Miguel Angel Ayuso.

Kot osrednji govornik na današnjem dogodku je predviden šejk Nahayan Mabarak Al Nahyan, minister za strpnost in sožitje v Združenih arabski emiratih. Sledila bo razprava ob okrogli mizi s številnimi gosti, med katerimi je tudi večina članov visokega odbora. V imenu Vatikana se dogodka udeležuje kardinal Miguel Angel Ayuso, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, ki bo govoril ob dr. Mohamedu Al Duwaniju, namestniku velikega imamam na kairski univerzi Al-Azhar, in sodniku Mohamedu Abdelsalamu, glavnemu tajniku visokega odbora.

Drugi člani visokega odbora, predvideni kot današnji govorci, so še: Irina Bokova, nekdanja direktorica Unesca, duhovnik dr. Ioan Sauca, glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, in profesor dr. Mohamed Al Mahrasawi, predsednik univerze Al-azhar.

Ženski glas

V Dubaju je tudi Leymah Gbowee, mirovna aktivistka iz Liberije, zagovornica pravic žensk in prejemnica Nobelove nagrade za mir iz leta 2011. V pogovoru za spletni portal Vatican News je povedala, da si kot članica visokega odbora za človeško bratstvo prizadeva dati glas ženskam, ki so »skupaj z deklicami sestavni del Božjega stvarstva«.

Še vedno ugotavljamo, da podnebna kriza najbolj prizadene ženske in dekleta; te so tudi najpogostejše žrtve trgovine z ljudmi.

Gboweejeva poudarja, da so bila skozi desetletja ženske in dekleta »odrinjene na rob, trpele so neizmerno nasilje pred, med in po najrazličnejših sporih, in še vedno so izpuščene iz političnih procesov ter procesov odločanja«. Po njenih besedah »še vedno ugotavljamo, da podnebna kriza najbolj prizadene ženske in dekleta; te so tudi najpogostejše žrtve trgovine z ljudmi«.

Dokument o človeškem bratstvu, tako Gboweejeva, zatrjuje, da smo »vsi Božje stvaritve« in bi morali biti deležni enakega ravnanja oz. odnosa.

Ni bratstva brez ženskih glasov

Vsi bi morali biti svobodni, in velik del dokumenta je posvečen prav ženskam in dekletom, je pojasnila nobelovka iz Liberije. »Brez žensk in deklet nikakor ne more biti človeškega bratstva,« je poudarila, in prvi konkretni koraki v tej smeri so že storjeni, kar je po njenih besedah »veliko priznanje«.

Naloga visokega odbora je, da dokument udejanji v resničnem svetu, da bomo vsi lahko videli spremembe na različnih področjih, ki se tičejo žensk.

»Za ta dokument se lahko zahvalimo vztrajnosti papeža in velikega imama,« je poudarila Gboweejeva. »Čeprav se številni voditelji tej temi izogibajo, je omenjeni dokument izpolnil eno mojih največjih želja: da bi bili verski voditelji v našem svetu dovolj glasni in bi pozivali k enakopravnosti spolov ter k spoštovanju pravic žensk«.

Vse to vsebuje dokument o človeškem bratstvu, je pogovor sklenila Gboweejeva. Zdaj pa je naloga visokega odbora, »da dokument udejanji v resničnem svetu, da bomo vsi lahko videli spremembe na različnih področjih, ki se tičejo žensk«.

Nalaganje
Nazaj na vrh