Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj hočete, da vam storim?

Za vas piše:
Romana Bider
Objava: 13. 10. 2021 / 13:37
Oznake: Revija, Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj hočete, da vam storim?
Gospoda lahko prosimo za spravo našega naroda. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj hočete, da vam storim?

Živimo v napetih časih, ko nas ogrožajo premnoge nevarnosti. Zamislimo si, da nas Jezus podobno kot slepega Bartimaja pred Jeriho sedajle vpraša: »Kaj hočete, Slovenci, da vam storim?«

Kaj bi mu odgovorili? Najbrž bi ga prosili, naj nas čim prej reši strašnega covida in nam nakloni zdravja, miru in blagostanja. Verjetno bi pomislili tudi na usodno razklanost v našem narodu in ga prosili za spravo in rodovitnost odnosov.

Bartimaj je skočil pokonci

Za Bartimaja vemo, da je skočil pokonci in pohitel k Jezusu, ko je slišal, da ga ta kliče. Brez dvoma bi živo srečanje z Jezusom tudi nam pognalo kri po žilah. Tako kot je Bartimaj odvrgel svoj plašč, bi od navdušenja morda tudi od nas odletele stare stvari. Da bi daleč proč odvrgli besede in dejanja, ki ne varujejo in ne grejejo, ki ne gradijo in plemenitijo in ne ustvarjajo sožitja.

Avtorica prispevka je Romana Bider, snovalka spravne pobude Vseposvojitev

»Daj nam, da bi spregledali«

Kaj ko bi Bartimaju sledili še v njegovi prošnji in tudi mi rekli Jezusu: »Rabuní, daj nam, Slovencem, da bi spregledali!« Da bi uvideli dragocenost ljubezenskih razmerij med ljudmi, Bogom in svetom in da bi se nam tako odprle doslej neznane perspektive pri obravnavanju naše boleče preteklosti. Morda bi nas spomnil na zgled sv. Frančiška Asiškega, ki ni prav nikogar izključeval iz svojega srca. Ni zaničeval zaničevalcev, marveč je izkazoval spoštovanje tam, kjer ni bilo razlogov za spoštovanje. V najvišji meri je ljubil ljudi, ki jih ni bilo mogoče ljubiti. Tako bi tudi nam lahko Jezus rekel: »Pojdite, vaša vera vas je rešila!« In mi bi spregledali in šli po njegovih stopinjah.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 10/2021molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,50 evra, letna naročnina pa 59,40 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.


Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh