Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi danes bolj občutljivi za to, kaj želijo pustiti svojim otrokom

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 19. 11. 2020 / 10:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2020 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi danes bolj občutljivi za to, kaj želijo pustiti svojim otrokom

Mladi danes bolj občutljivi za to, kaj želijo pustiti svojim otrokom

Pogovor z udeležencem konference Frančiškovo gospodarstvo.

Papež z mladimi na konferenci za gospodarstvo prihodnosti. FOTO: arhiv Družine

Danes se začenja mednarodna ekonomska konferenca Frančiškovo gospodarstvo, ki jo je papež Frančišek sklical maja lani. Sveti oče je mlade ekonomiste in podjetnike ter vse, ki si želijo sprememb, povabil, naj oživijo idejo o novem, alternativnem gospodarstvu, ki bo vključevalo tudi najšibkejše člane družbe in ni osredotočeno zgolj na rast materialnega bogastva.

Konferenca je povezala okoli dva tisoč mladih do 35 let iz več kot sto držav, ki bi se prvotno morali že aprila letos srečati v Assisiju. Vendar je bil dogodek zaradi pandemije preložen na november in bo potekal izključno prek spleta. Na dogodku sodelujejo tudi številni priznani ekonomisti in aktivisti, med njimi tudi Nobelov nagrajenec Muhammad Yunus, udeležence pa bo nagovoril tudi papež Frančišek.

O sodelovanju na konferenci smo se pogovarjali z udeležencem Claudiom Barbierijem, doktorjem ekonomije in post-doktorskim študentom ter na univerzi Sophia Antipolis v Nici ter predavateljem ekonometrije na francoski univerzi Sciences Po.

Kako vas navdihuje papeževa vizija gospodarstva?

Papež Frančišek je v okrožnici Laudato si' izrazil idejo »celostne ekologije«. Ta koncept podpira tudi tradicionalni nauk Katoliške cerkve, vendar jih papeževa okrožnica nadgrajuje s sodobno razlago za današnji čas. Lahko mu rečemo, da je »mlad« in da resnično bolj nagovarja mlade kot teologe. Ključna ideja je preprosta: ekonomija, ekologija in družba so povezane, zato ima vsaka gospodarska kriza tudi socialno in okolijsko razsežnost. To je celostni pogled, ki ni pogost v npr. ekonomskih akademskih krogih.

Osebno so mi socialna vprašanja bližje kot ekonomska. Pogosto so dolgotrajne družbene neenakosti prikrite z gospodarsko rastjo in zdi se, da so vsi zadovoljni samo zato, ker prihodki rastejo. Vendar ne moremo računati na nenehno gospodarsko rast. Verjamem, da se lahko najprej odločimo, v kakšni družbi želimo živeti in nato oblikujemo gospodarski sistem, ki bo podpiral potrebe takšne družbe in ohranjal okolje.

To se zelo razlikuje od tega, kar že osem let na poti od diplome do doktorata predam na ekonomski fakulteti. V akademskih krogih se pogosto počutim kot odpadnik z nenavadnimi idejami in se precej bolj čutim povezan s tem, kar berem v družbenem nauku Cerkve in drugih socialnih okrožnicah.

Papež je na konferenco povabil mlade. Kakšno vlogo bi po vašem mnenju morali prevzeti mladi v oblikovanju novega gospodarskega sistema?

Nek podjetnik, starosti mojih staršev, mi je nekoč dejal, da mu je žal, kakšen svet nam zapušča njegova generacija. Moram reči, da se včasih res zdi, da je upanja malo. Vse je postalo zelo veliko, zelo zapleteno. Tudi, če ima nekdo namen delati dobro, ne ve, kje začeti, končni rezultati pa se vedno zdijo zelo majhni. Vendar se hkrati zavedam, da nikoli ni bilo lahko in da so vedno bili ljudje, ki so se trudili uresničevati dobro, za kar jih je Bog prosil.

Sam sem že doživel eno največjih finančnih kriz in eno najhujših pandemičnih kriz vseh časov. Doživljam ju v tem, kar vidim na ulicah, v tem kar študiram in tudi v svoji družini. In ni potrebno veliko, da spregledaš, da nekateri okoli nas res globoko trpijo. Mlajše generacije v svojem življenju še niso izkusile obdobja brez krize, kar pomeni, da imajo večjo občutljivost za to, česa ne želijo pustiti svojim otrokom. Vsaj upam, da je tako.


"Pred nami je sklepni dogodek, a upamo, da bomo z delom nadaljevali." FOTO: zajem zaslona

Zakaj ste se odločili za sodelovanje na mednarodni konferenci Frančiškovo gospodarstvo?

Vlogo za prijavo sem zasledil po naključju, lahko bi temu rekli tudi priložnost. Dogodek je bil najavljen ravno, ko sem pogledoval za kakšno katoliško gospodarsko konferenco. Pomembno naključje. Dogodek bi se moral odviti aprila letos, a je bil prestavljen na november. Vmesni čas so organizatorji izkoristili in udeležence razporedili po skupinah, ki so na temah delale več kot pol leta. Bila je odlična izkušnja. Zdaj je pred nami sklepni dogodek, a upamo, da bomo z delom nadaljevali tudi v prihodnje.

Kako so potekale priprave na dogodek?

Udeleženci smo bili, glede na naše interese, razvrščeni v različne skupine, v katerih smo sodelovali od maja do oktobra. Sam sem sodeloval v t. i. vasi za »finance in človečnost«, v kateri smo delali na finančnem izobraževanju, odnosu med financami in realnim gospodarstvom ter trajnostnim finančništvom. V skupini za finančne regulacije je bil naš projekt ustanoviti »Nadzorni svet za etično upravljanje financ«. O etiki v financah se ne govori, mi pa govorimo.

V drugih »vaseh« so se ukvarjali s temami, kot so upravljanje in poklic, dobiček in družbeno dobro, vloga žensk v današnjem svetu itd. Nekatere skupine so delale na zelo konkretnih projektih (najdete jih po vsem svetu, je navedeno na spletni strani Frančiškovo gospodarstvo). Nekatere skupine so pripravile pisna poročila, ki so jih predložile sodelujočim profesorjem in tudi papežu.

Poudariti moram tudi, da so nekatere države, kljub pandemiji, za udeležence pripravile virtualna središča. Sam sem vključen v francosko in britansko središče (sem namreč zaposlen v Franciji, a sočasno ta semester študiram v Veliki Britaniji). Vem tudi, da je italijansko združenje katoliških skavtinj in skavtov vstopilo v stik s svojimi člani, ki sodelujejo na dogodku. Tako ta ja, mislim, da je bilo že kar veliko narejenega.

Kdor si želi, še vedno lahko prisluhne predavanjem in spremljevalnim dogodkom, ki so dostopna na spletu.



----
SORODNE NOVICE:
- Papež in dva tisoč mladih gradijo prihodnost
- Drug drugemu brat ali tujec?
- Mladi v Assisiju o "Frančiškovi ekonomiji"

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh