Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi in relikvije?!

Za vas piše:
D. O.
Objava: 09. 05. 2013 / 15:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mladi in relikvije?!

Posmrtni ostanki blaženih ali svetnikov imajo po mnenju mladih lahko smisel, če nam preko nečesa "oprijemljivega" pomagajo na poti k Bogu.

Maja Kos je nekaj mladih povprašala, v čem vidijo pomen relikvij v času, ko po Sloveniji romajo ostanki sv. Janeza Boska. Dobila je zanimive odgovore ...

Relikvije imajo v krščanstvu smisel le, če nam pomagajo na poti k Bogu.

Relikvije so posmrtni tele­sni ostanki blaženih in svet­nikov ali ostanki predmetov, ki so bili v stiku s svetniki in jim ljudje izkazujejo posebno čast ter spoštovanje. Relikvije so imele velik pomen v srednjem veku, saj so svetišča z relikvijami privabljala množice romarjev. Tudi v današnjih dneh mnogi verniki ob relikvijah poglabljajo svojo vero. Tako imamo v ljubljanski stolnici relikvije blaženega Alojzija Grozdeta, v mariborski pa Slomškov grob z relikvijami.

Decembra so po naših krajih romale relikvije sv. Bernardke Lurške, ravno v teh dneh pa nas po svojih relikvijah k svetosti in lepemu zgledu vabi sv. Janez Bosko, ki ga mladi poznamo kot začetnika oratorija in učitelja ter vzgojitelja. Pomembno je, da se zavedamo, da imajo relikvije v krščanstvu smisel le, če nam pomagajo na poti k Bogu.

Kaj pa o relikvijah in njihovem smislu menijo mladi?

Rok Pogačnik, 19 let
Sem ponosen in hvaležen lastnik kar nekaj relikvij, posebej dragoceni pa sta zame relikviji sv. Marije Goretti in sv. Stanislava Kostke, obe prvega reda. Češčenje relikvij je zame pomembno, ker me ves čas opominja, da moji nebeški prijatelji niso oddaljena pravljična bitja. Nasprotno: svojo svetost so dosegli prav v tem telesu, pred katerega ostanki molim. Obenem pa se zavem, da morem tudi sam s tem, kar sem in kar imam, hoditi za Gospodom ter si prizadevati za svetost v vsakdanjem življenju.

Celoten prispevek Maje Kos:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/B6FB7B870AFD24EBC1257B6600304261?OpenDocument


Foto: Patricija Belak

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh