Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi iz soboške škofije na romanju na Poljskem

Za vas piše:
Ajda Barbarič
Objava: 28. 12. 2022 / 10:04
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2022 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi iz soboške škofije na romanju na Poljskem
Mladi iz soboške škofije na Poljskem. FOTO: Ajda Barbarič

Mladi iz soboške škofije na romanju na Poljskem

27. decembra, na god svetega Janeza, ki mu je umirajoči Kristus razodel, da je Marija mati vseh, smo se mladi iz Škofije Murska Sobota podali ravno k njej, naši Materi. Toda naše izbrano svetišče ni v naši domovini, ampak smo izbrali Jasno Goro v poljskem mestu Čenstohova.

To je bila naša prva postaja na štiridnevnem romanju po poteh Janeza Pavla II., ki ga organizira Škofijski odbor za mladino Škofije Murska Sobota v sodelovanju s turistično agencijo Aritours.

FOTO: Ajda Barbarič

Češko-poljsko mejo smo prečkali šele v popoldanskih urah in se hitro povzpeli na hribček proti mogočnemu svetišču, posvečenemu Devici Mariji, ki stoji v okviru pavlinskega samostana. Po sprehodu po mogočnem obzidju pod vodstvom in ob razlagi naše turistične vodnice Dominike Koritnik Trepel smo v eni od kapel obhajali tudi našo prvo skupno sveto mašo, ki jo je daroval naš duhovni vodja Aljaž Baša.

FOTO: Ajda Barbarič

Še pred mašo pa smo se ustavili ob slavni in močno čaščeni ikoni Črne Marije, ki naj bi jo po legendi narisal sam evangelist Luka.

Slika znamenite Črne Marije. FOTO: Aljaž Baša

V sredo na vrsti Auschwitz

Dobro naspani in okrepčani smo v sredo, 28. decembra, namenjeni na ogled koncentracijskega taborišča Auschwitz, kjer se bomo spomnili vseh žrtev tamkajšnjih grozot, še posebej svetega Maksimilijana Kolbeja in svete Edith Stein. Pot bomo nadaljevali v svetišče Božjega usmiljenja in na grob svete Favstine Kowalske, še ene od svetniških oseb, ki se ji priporočamo na naši poti.

FOTO: Ajda Barbarič

Obisk rudnika soli in gradu Wawel

V četrtek, 29. decembra, se bomo odpravili v Wieliczko, na ogled rudnika soli. Pozneje bomo v Krakovu obiskali novozgrajeno svetišče sv. papeža Janeza Pavla II. Ogledali si bomo še grad Wawel, kjer bomo občudovali katedralo z grobnicami kraljev ter pomembnih Poljakov in se sprehodili do enega najlepših renesančnih grajskih dvorišč v Evropi ter si ogledali staro mestno jedro z vsemi glavnimi znamenitosti.

Svetišče Jasna Gora. FOTO: Aljaž Baša

Zadnji dan v papeževi rojstni hiši

Zadnji dan, v petek 30. decembra se bomo odpravili še na Kalwarijo Zebrzydowsko, poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem. Ustavili se bomo še v Wadowicah, rojstnem kraju sv. papeža Janeza Pavla II., ogledali si bomo farno cerkev in papeževo rojstno hišo, ki je spremenjena v muzej.

Kupi v trgovini

Zdrava, Marija!
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh