Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križ povezal mlade z obeh strani meje

Za vas piše:
Kristina Škibin
Objava: 21. 11. 2022 / 10:16
Oznake: Cerkev, Mladi, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križ povezal mlade z obeh strani meje
Vigilija mladih koprske in goriške (nad)škofije. FOTO: Gašper Torkar

Križ povezal mlade z obeh strani meje

V soboto, 19. novembra, zvečer, na vigilijo pred praznikom Kristusa Kralja vesoljstva, ki je hkrati tudi svetovni dan mladih, so mladi iz koprske škofije in goriške nadškofije s svojima škofoma počastili križ svetovnega dneva mladih (SDM) na sklepnem srečanju ob romanju križa SDM po koprski škofiji v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Večer se je začel ob 18.30 na Trgu Evrope, na mejnem trgu obeh držav, z uvodnim pozdravom don Nicola Bana, z branjem papeževega pisma mladim v obeh jezikih in z navodili za skupno pot do cerkve, med katero naj bi se mladi v mednarodnih skupinah po šest najprej drug drugemu predstavili, nato pa poiskali probleme in potrebe, ki jih zaznavajo v svojem okolju. Spodbudil je vse, da bi bili hitrega koraka kot Marija, ko je pohitela k Elizabeti, in poskušali biti mednarodni.

 Večer se je začel  na Trgu Evrope, na mejnem trgu obeh držav, z uvodnim pozdravom don Nicola Bana. FOTO: Kristina Škibin

Pred cerkvijo je procesijo pričakala pesem zvonov pritrkovalcev iz Redipuglia, sledila pa so še zadnja tehnična navodila.

Procesija po Novi Gorici. FOTO: Krisina Škibin

FOTO: Kristina Škibin

Točno ob 20. uri se je molitveno bdenje začelo s pozdravom odgovornega za organizacijo večera, g. Primoža Erjavca, in taizejskim spevom Laudate omnes gentes. Za glasbo, pesmi in vezni tekst v obeh jezikih so odlično skrbeli mladi iz župnije Šempas.

Mladi skupaj z (nad)škofoma. FOTO: Gašper Torkar

Pred križanega odložili svoje težave

Najbolj ganljiv trenutek večera je bilo češčenje križa, ko so mladi, škofa, zbrani duhovniki in drugi odrasli, prinašali lističe z napisanim problemi pod križ in se križa dotikali.

Češčenje križa. FOTO: Krisina Škibin

Pred križanega so položili svoje težave. FOTO: Gašper Torkar

V nagovoru je škof Jurij Bizjak s svetopisemskimi citati spodbujal mlade, da bi bili kot hromi ozdravljenec, ki je po čudežni ozdravitvi veselo skakal in častil Boga. Da bi bili veseli v svoji mladosti, a da bi se zavedali, da bo nekoč sodba tudi zanje ter da je Gospod z nami vse dni do konca sveta, Svetogorska Mati pa naj varuje vse naše poti.

Koprski škof Jurij Bizjak. FOTO: Pia Prijon Mužina 

Goriški nadškof Carlo R. M. Redaelli pa je mlade popeljal v leto 1650, v Oglej, kjer na mozaikih ne najdemo križa, saj je bil križ smatran kot nekaj slabega, kot mučilno sredstvo. Bil je moteč, iz križa so se norčevali. In čeprav je v križu skrito zlo celega sveta, zlo vojne, je tam tudi neskončna Božja ljubezen, saj to nista dve ločeni stvari, ampak ena sama. Zato je leta 1984 papež Janez Pavel II. križ izročil mladim.

Goriški nadškof Carlo R. M. Redaelli. FOTO: Pia Prijon Mužina 

Najbolj ganljiv trenutek večera je bilo češčenje križa, ko so udeleženci prinašali lističe z napisanim problemi pod križ in se križa dotikali.

Po prebranih spodbudah papeža Frančiška, je zadonela molitev očenaša v obeh jezikih, nato pa sta škofa zbranim podelila svoj blagoslov. Srečanje je pred druženjem ob pici in pecivu v kletnih prostorih konkatedrale zaključila skupna pesem Posvečeno je tvoje ime.

FOTO:  Pia Prijon Mužina 

FOTO: Gašper Torkar

Priprava na evropsko prestolnico kulture

Vsi zbrani smo bili veseli množične udeležbe mladih, pa tudi duhovnikov in odraslih, ki se trudijo, da bi mladi obeh mest živeli z živim Kristusom. To srečanje je tudi velik korak v pripravi na leto 2025, ko bosta mesti Nova Gorica in Gorica skupaj evropska prestolnica kulture.

Sproščeno druženje po koncu svete maše. FOTO: Gašper Torkar

Nalaganje
Nazaj na vrh