Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi na križevem potu [FOTO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 07. 04. 2022 / 10:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi na križevem potu [FOTO]
Po treh letih je križev pot spet potekal v živo. FOTO: Marija Poklukar

Mladi na križevem potu [FOTO]

Mladi so se sinoči v Ljubljani in Mariboru v velikem številu zbrali na križevem potu, s katerim so se spominjali Jezusovega trpljenja na križu.

Križev pot v Ljubljani

Študentski tradicionalni križev pot v Ljubljani je potekal pod geslom »Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj.« Udeležilo se je veliko mladih, sodelovali so tudi frančiškani.

Križev pot je potekal v sproščenem vzdušju. FOTO: Marija Poklukar

Križev pot v soju bakel  

Po sveti maši so se zbrali in prižgali bakle ter se nato odpravili za križem. Postaje križevega pota so pripravili mladi z različnih študentskih domov in skupin, za petje pa je poskrbel katoliški študentski pevski zbor Mladost Pesem Prijateljstvo (MPP). Ob koncu so blagoslovili tudi kruh.

Govorili so o življenju in zaupanju. FOTO: Marija Poklukar

Blagoslov kruha. FOTO: Marija Poklukar

Katoliški študentski pevski zbor Mladost Pesem Prijateljstvo (MPP). FOTO: Marija Poklukar

Na mariborskih ulicah več kot 80 mladih 

Sinoči je tudi v Mariboru potekal tradicionalni križev pot mladih, ki se ga je udeležilo več kot 80 mladih. Na njem so sodelovali dijaki, študentje, redovnice in mladi, ki so tako ali drugače vključeni v delovanje Univerzitetne župnije v Mariboru. »Križev pot se je začel s sveto mašo, sledil je uvod, ki ga je pripravil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Nadškof je mladim orisal pomen križevega pota, pomen Jezusovega trpljenja za današnji čas, za današnjega človeka,« je za našo spletno stran povedal upravitelj Univerzitetne župnije Maribor Primož Lorbek.

Med sveto mašo. FOTO: Janez Papa 

Nadškof Cvikl je mladim izročil križ, ki je mlade spremljal na njihovi poti, prav tako kakor Jezus spremlja mlade v njihovih življenjih. Križev pot so zaključili pred zavodom Antona Martina Slomška.

Križev pot na mariborskih ulicah. FOTO: Janez Papa 

»Mladi in delo za mir« 

 Osrednja tematika letošnjega križevega pota mladih je bila Mladi in delo za mir. »Z njo smo mladi želeli sporočiti, da smo tudi mi odgovorni pri delu za mir in za mir v svetu. Na ta način smo se želeli spomniti vseh trpečih bratov in sester v Ukrajini.« Med mladimi je bilo čutiti veliko navdušenja, predvsem pa hvaležnosti, da je dogodek po dveh letih ponovno potekal po mariborskih ulicah, pojasnjuje Lorbek.

»Z njo smo mladi želeli sporočiti, da smo tudi mi odgovorni v delu za mir in za mir v svetu, ter smo se na tak način želeli spomniti tudi vseh trpečih bratov in sester v Ukrajini.« (Primož Lorbek, upravitelj Univerzitetne župnije Maribor)


FOTO: Janez Papa 

»Kvas miru« za današnji svet 

Mladi verniki so želeli ljudem na mariborskih ulicah sporočiti, naj bodo »kvas miru«, ki prekvasi svoje delo z mirom in nas napolni z upanjem, ljubeznijo in spoštovanjem, ki ga svet danes še kako potrebuje.



 

Kupi v trgovini

Slovenski križevi poti v cerkvah južne Koroške
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh