Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi skavti na Rogli

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 08. 2014 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi skavti na Rogli

Mladi skavti na Rogli

Na Rogli se je začel 12. svetovni skavtski forum mladih, ki ga organizira Zveza tabornikov Slovenije.

Na Rogli se je 4. avgusta začel 12. svetovni skavtski forum mladih, ki ga organizira Zveza tabornikov Slovenije in bo trajal do 11. avgusta 12. svetovni skavtski forum mladih (World Scout Youth Forum – WSYF), ki ga organizira Zveza tabornikov Slovenije. Slovenijo je obiskalo okrog 200 mladih od 18. do 26. leta starosti, ki so prišli iz skoraj 100 držav sveta z vseh celin, in sicer po dva predstavnika nacionalne skavtske organizacije iz vsake države. Nacionalna skavtska organizacija v Sloveniji je Zveza tabornikov Slovenije in zanjo bosta slovenske tabornike predstavljala Nina Kapelj iz Postojne in Klemen Furlan iz Ljubljane. Razpravljali bodo o aktualni problematiki mladih ter o priložnostih in dolžnostih članov skavtskega gibanja, da bi prispevali k boljši družbi in samih sebe. Članov skavtske organizacije je po vsem svetu že okrog 40 milijonov.

Slogan Svetovnega skavtskega foruma mladih je letos Eno drevo, mnogo vej, ki ponazarja izjemno raznolikost skavtstva po vsem svetu. Tako premoščajo vse narodne, kulturne, verske in socialne razlike. Kljub raznolikosti pa vsi stremijo k skupnim ciljem in spoštujejo medsebojno raznolikost. Miha Bejek, tiskovni predstavnik za WSC in WSYF, je pričakovanja foruma strnil takole: "Od foruma, ki se ga bo udeležilo največ delegatov doslej, okoli 200, pričakujemo predvsem neprecenljivo izkušnjo za vse udeležence, ki bodo dobili veliko novega znanja, izkušnje sodelovanja v mednarodnih skupinah, nove povezave za nadaljnje skupno delo in veliko mero motivacije, ki se bo prenesla v uspešno in angažirano delo na lokalni ravni po vsem svetu."

Uradno odprtje 12. svetovnega skavtskega foruma mladih je bilo dopoldne v Hotelu Planja, zvečer pa bo v prijetnem skavtskem vzdušju na prostem. Popoldne pa bodo mladi skavti spoznavali lepoto in značilnosti slovenskega okolja prek orientacijske igre Lov na lisico. Poleg pestrega kulturnega programa bo udeležence pozdravil poseben gost, odposlanec za mlade generalnega sekretarja OZN Ahmad Alhendawi, ki bo s skavti sodeloval tudi naslednji dan pri razpravi Mladi in globalni trendi. Na forumu bodo skavti predstavili projekte iz svojih držav. Slovenija je izbrala projekt Obnovimo slovenske gozdove, pri katerem mladi taborniki zbirajo sredstva za sadike dreves in tako želijo poskrbeti, da si bodo slovenski gozdovi po žledu hitreje opomogli.

V nedeljo bodo mladi skavti obiskali Ljubljani, kjer se bodo na Kongresnem trgu zabavali ob skavtskih igrah, v Tivoliju pa se bodo udeležili odprtja razstave 120 fotografij na temo Mladost v naravi.

Udeleženci foruma mladih bodo oblikovali resolucije, o katerih bodo nato odločali delegati na Svetovni skavtski konferenci (WSC) v Ljubljani. Konferenca bo 11. avgusta v Ljubljani, udeležili pa se je bodo tudi skavti, ki so prve avgustovske dni preživeli na Rogli. "Vsebina resolucij, ki jih bodo pripravili udeleženci foruma, razdeljeni v 20 mednarodnih delovnih skupin, ni vnaprej določena in je stvar samih udeležencev. Vsekakor je pričakovati resolucije, ki obravnavajo ukrepe za še večjo vključenost mladih v procese odločanja in izboljšanje položaja mladih nasploh. Prav tako pričakujemo, da bodo mladi predlagali kakšne konkretne akcije, s katerimi bo skavtska organizacija še učinkoviteje uresničevala svoje poslanstvo, ki je ustvarjanje boljšega sveta," je povedal Miha Bejek.

Namen svetovnega skavtskega foruma mladih je usposabljanje mladih in podpiranje razvoja mladinske participacije v partnerstvu z odraslimi. Mladi imajo na forumu možnost, da povedo svoje videnje problematike, ki je neposredno povezana z njimi. Tako si pridobijo veščine, pomembne pri odločanju, kar jih bogati v skavtskem življenju in tudi sicer. Poleg tega pa se družijo z mladimi iz različnih držav in kultur ter tako spoznavajo svoje vrstnike, ki živijo v drugačnih okoliščinah.


Vir: spletna stran Zveze tabornikov Slovenije

Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh