Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi Slovenci v Vroclavu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 01. 2020 / 11:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2020 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mladi Slovenci v Vroclavu

Številni mladi Slovenci so se udeležili novoletnega srečanja v Vroclavu. Preberite si njihove vtise.

Številni mladi Slovenci so se udeležili novoletnega srečanja v Vroclavu, ki so v njih pustili sledi. Kakšne izkušnje so nabrali in kaj so doživeli, so nekateri delili tudi s Klemnom Čeligojem, ki pripravlja rubirko Mladi val. Njihove vtise si preberite spodaj.



Monika Gril, koordinatorka ESM-ja: "Lažje je sneti masko in biti pristen


Srečanje mi je dalo močno izkušnjo gostoljubja in zaupanja – vedno znova me preseneča, kako hitro nas gostitelji sprejmejo v svoje življenje. Zdi se mi, da je tukaj veliko lažje sneti masko in biti pristen, ranljiv ter si pustiti začutiti Božji dotik. Prisotnost tolikih mladih to izkušnjo nadgradi, saj vidiš, da nisi sam v svojih težavah, ampak se tudi nekdo z drugega konca Evrope sooča s podobnimi življenjskimi vprašanji.


Doris Pirih, 19 let, Ilirska Bistrica: "Ta izkušnja mi je dala ogromno"


Evropskega srečanja mladih sem se udeležila prvič. Čeprav  daleč od doma sem se počutila domačno pri gostiteljih, ki so nam na široko odprli svoja vrata.  Toliko različnih narodov, navad in kultur zbranih skupaj na enem mestu, čutiti je bilo medsebojno povezanost. Ko smo skupaj prepevali in slavili preko pesmi v različnih jezikih,  a vse so bile namenjene Bogu.  Ta izkušnja mi je podarila ogromno.

Mark Ramšak, 17 let, Prebold: "Takšno srečanje bi lahko izvedli tudi v Sloveniji"
 
Udeležil sem se Romanja zaupanja na Zemlji, ki je potekalo v Vroclavu na Poljskem. Dogodek je znan tudi pod imenom Evropsko srečanje mladih, saj je ravno njim namenjeno. Samo srečanje je ena velika priložnost, ki jo lahko izkoristiš kakorkoli si zaželiš, saj ni nič obvezujočega programa, hkrati pa imaš ogromno možnosti. Sam sem srečanje doživel kot duhovno prenovo, saj lahko preko molitev, pogovorov in same oddaljitve od domačih skrbi narediš res veliko sam pri sebi. Hkrati je bilo ogromno veselja in druženja, saj je mesto v času srečanja polno drugih romarjev in lahko brezskrbno pristopiš do vsakogar ter izmenjaš kakšno besedo. Še posebej je to opazno na predvečer novega leta, ko polnoč prebediš v skupni molitvi in praznovanju vseh narodov, ki so skupaj nastanjeni v župniji.

Menim, da bi podobno izkušnjo lahko doživel tudi v Sloveniji, če se bi le zbralo dovolj mladih. Saj je bistvo srečanja ravno skupna molitev, ki pa jo lahko doživiš kjerkoli, če imaš primeren prostor. Sicer, bi se podobno srečanje, izvedeno v Sloveniji, v marsičem razlikovalo od navadnega Evropskega srečanja, saj nimamo primernih prostorov/površin, ampak bi neka manjša verzija srečanja bila izvedljiva tudi pri nas.

Ožbej Sekolovnik, 23 let, Dravograd: "Druženje me je napolnilo z veseljem, molitev pa z upanjem"

Iz srečanja na Poljskem prihajam s polno lepimi vtisi in spomini. Druženje s prijetnimi ljudmi me je napolnilo z veseljem, molitev pa umirila in navdala z upanjem. Vsako leto znova me preseneča odprtost  mladih, ki iz različnih držav prihajajo na romanje. Letos lahko k temu prištejemo tudi izjemno gostoljubnost Poljakov. Če velja rek, da se po jutru dan pozna, potem sem prepričan, da nas čaka čudovito leto.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh