Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako mladi gledajo na vero, molitev ... - slovenski romarji v Rimu [FOTO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Marko Mesojedec
Objava: 30. 09. 2023 / 13:41
Oznake: Mladi, Svet, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako mladi gledajo na vero, molitev ... - slovenski romarji v Rimu [FOTO]
FOTO: Tadej Dolinar/Katoliška mladina

Kako mladi gledajo na vero, molitev ... - slovenski romarji v Rimu [FOTO]

Slovenski mladi romarji, ki se bodo v Rimu na Trgu sv. Petra danes udeležili ekumenske vigilije s papežem Frančiškom, so dopoldne v različnih delavnicah spoznavali zaklade vere ter skozi osebne izkušnje začutili, kako lahko vera skozi dialog in različnost bogati naša življenja.

 Slovenijo na molitvenem bdenju z naslovom Together – Srečanje Božjega ljudstva, ki ga v sodelovanju z različnimi deležniki pripravlja Taizejska skupnost, »zastopa« približno 50 mladih. Po današnjih delavnicah so nekateri izmed mladih romarjev za spletno Družino delili svojo izkužnjo. Prisluhnite jim v spodnji anketi.

Ena od delavnic se je dotikala dela z migranti. FOTO: Tadej Dolinar/Katoliška mladina

Kristjan Jean Gruden:

Udeležil sem se delavnice, zakaj molimo in kako molimo. Naučil sem se, da vse, kar smo in počnemo je dialog z Bogom. Vse je ena velika molitev. Všeč mi je bilo, ko sem slišal, da je Jezus, ko je bil preveč zaposlen, oziroma ko je bilo preveč pozornosti usmerjene vanj, se je zanesel na molitev in našel spet svoj mir in pot.

Kristjan Jean Gruden. FOTO: Tadej Dolinar/Katoliška mladina

Ana Ramovš:

V sklopu srečanja Together (v prevodu Skupaj) sem obiskala delavnico o srečevanju drugih. V njej smo se med drugim spraševali, kdo so drugi. Delavnica je potekala v škotski protestantski cerkvi. Govorili smo o tem, kako je biti protestant v katoliškem okolju, kaj pomenijo manjšine, o delu ljudi, ki pomagajo migrantom. Zelo bogata delavnica, še posebej pa mi je ostala v spominu misel, da potrebujemo manjšine in manjšine potrebujejo nas, ker nas ta izmenjava bogati, ob tem pa vsi rastemo.

Ana Ramovš. FOTO: Tadej Dolinar/Katoliška mladina

Štefan Souidi:

Šel sem na delavnico, kjer smo iskali skupne točke med islamom in krščanstvom in me je zelo navdušila. Na njen smo sicer sodelovali samo kristjani. Trije ljudje iz različnih delov sveta so predstavili svoje izkušnje. Bil je tudi čas za vprašanja, nato pa smo se razporedili v skupine po približno 10 ljudi. Vsaka skupina je razmišljala ob določenih vprašanjih. Pomembno, da stopimo skupaj, da imamo željo po druženju in spoznavanju drugega, torej kristjani muslimane in obratno. Da se trudimo ustvarjamo prostore, kjer bi se lahko srečali. Taize je ena taka možnost, kjer se že zdaj en teden v juliju srečajo kristjani in muslimani. Od delavnice sem odnesel tudi, da sam ne bi pristopil do drugače verujočega ali neverujočega z željo po spreobračanju, saj to pogosto odbije takega človeka. V prvi vrsti gre za razumevanje in spoznavanje drugega.

Štefan Souidi. FOTO: Tadej Dolinar/Katoliška mladina

Klara Marija Keršič:

Obiskala sem delavnico z naslovom Živi kamni, kjer so nam v zelo majhnih skupinah predstavili cerkev San Vitale. Posebej me je nagovorilo to, kako se lahko skozi umetnost približamo Bogu, kako lahko z očmi preteklosti uzremo živost in dejanskost Boga. Zelo všeč mi je bilo spoznavati preteklost ter razvoj idej in misli, kako so včasih gledali na vero ter kako danes, čeprav je med nami toliko stoletij razlike.

Klara Marija Keršič. FOTO: Tadej Dolinar/Katoliška mladina

Na Trgu sv. Petra se bo glavni del popoldanskega programa začel okoli 17. ure in bo trajal približno dve uri. Nato se bodo mladi peš odpravili proti župniji.

Več fotografij Tadeja Dolinarja/Katoliška mladina z različnih delavnic si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Kupi v trgovini

Vrečka Vera, upanje, ljubezen- Srček (Blagor)
Bombažne vrečke
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh