Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi pred srečanjem Together v Rimu [ANKETA]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 09. 2023 / 11:00
Oznake: Dogodek, Mladi, Papež
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2023 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi pred srečanjem Together v Rimu [ANKETA]
Kakšna so pričakovanja mladih, ki komaj čakajo, da skupaj z drugimi verniki doživijo nepozabno izkušnjo v Rimu. FOTO: Osebni arhiv

Mladi pred srečanjem Together v Rimu [ANKETA]

Le en dan nas loči do molitvenega bdenja pred sinodo v Rimu z naslovom Together – Srečanje Božjega ljudstva, ki se ga bo udeležilo okoli 50 mladih iz Slovenije. Na srečanju se bo zbralo veliko mladih iz različnih Cerkva, ki bomo v soboto na trgu sv. Petra s papežem Frančiškom obhajali ekumensko vigilijo. V četrtek ob 20. uri pa smo imeli mladi v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah molitveno bdenje za sinodo in pripravo na Evropsko srečanje mladih. Molitveno bdenje je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

V soboto, 30. septembra, bo v Rimu potekalo ekumensko molitveno bdenje ob navzočnosti papeža Frančiška in predstavnikov različnih Cerkva, da bi se združili v hvalnici in tišini, v poslušanju Besede. Na trgu sv. Petra se bodo zbrali mladi iz vse Evrope in vseh cerkvenih okolij, stari med 18 in 35 let. Gostile jih bodo župnije in različne skupnosti v Rimu, nekateri pa bodo prespali pri domačinih. Mladi katoličani lahko ta dogodek doživimo kot nadaljevanje Svetovnega dneva mladih, ki je v začetku avgusta potekalo v Lizboni.

FOTO: Zajem zaslona 

Ta skupna molitev, ki je odprta za vse Božje ljudstvo, bo vključevala poslušanje Božje besede, hvalnice in prošnje, taizejske speve in tišino. 

Molitveno bdenje za sinodo v Ljubljani

Molitveno bdenje v cerkvi sv. Jožefa bo povezano z ekumenskim molitvenim bdenjem, ki bo potekalo tik pred začetkom 15. rednega generalnega zasedanja škofovske sinode, ki se bo odvijalo med 4. in 29. oktobrom na temo Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo.

Sproti se bomo javljali z zanimivimi vsebinami, ki jim bomo dodali slovenski in mednarodni pridih. Vabljeni, da nas spremljate na spletni strani Družine in družbenih omrežjih Facebook in Instagram

In kakšna so pred začetkom pričakovanja mladih romarjev?

Tinka Kraševec, Cerknica

Program, ki ga za mlade pripravlja taizejska skupnost, ponuja pester nabor delavnic z različnimi tematikami, aktualnimi za današnjo družbo in vlogo kristjanov v njej. Zelo se veselim tudi pristne izkušnje z gostitelji in tamkajšnjo lokalno skupnostjo. Ob dogodkih, ki jih organizira taizejska skupnost, lahko še bolj začutim, da sem del velikega občestva mladih, ki si prizadevajo živeti vero, in hkrati spoznavam nepogrešljivost svoje vloge v Cerkvi. Mislim, da nas bo tudi to srečanje povezalo, sploh pa bo imelo poseben pomen zato, ker bo potekalo v Rimu, rojstnem kraju največje krščanske institucije. Dnevi srečanja mladih iz različnih Cerkva bodo zagotovo priložnost za odkrivanje moči dialoga, ki se odpira za pomisleke tega časa, rojeva razumevanje, spravlja in išče skupne poti.

Tinka Kraševec. FOTO: Osebni arhiv 

Klara Marija Keršič, Šentjošt nad Horjulom

Taizejska skupnost v ospredje postavlja preprostost molitve. Povsem preprosta molitev, ki pa jo molimo skupaj. Če bo sinoda morala odgovoriti na zahtevna vprašanja, naj bodo odgovori dani od Svetega Duha. Zato je povabilo papeža Frančiška taizejski skupnosti tako na mestu. Ker lahko pravo pot da le On. Poleg tega na pot v Rim odhajam tudi z mislijo na prihajajoče Evropsko srečanje mladih v Ljubljani, ki bo Slovenijo še bolj povezalo s Taizéjem.

Klara Marija Keršič. FOTO: Osebni arhiv 

Aljaž Iskra, Ilirska Bistrica

Srečanje Together se je pojavilo kot klic k sodelovanju v poslanstvu Cerkve, ki je namenjen vsemu Božjemu ljudstvu. Ker pravijo, da vse poti vodijo v Rim, je večno mesto s sedežem Katoliške cerkve nedvomno imenitno prizorišče za srečanje različnih krščanskih denominacij in narodnosti. Poleg programa delavnic in ekumenske vigilije na trgu sv. Petra s papežem Frančiškom se veselim medsebojnega druženja v odgovor na poziv krepitve Cerkve: Razširi prostor svojega šotora, razpni pregrinjala svojih bivališč (Iz 54,2). Brez dvoma priložnosti za molitev, dobra dela in povezovanje ne bo manjkalo.

Aljaž Iskra. FOTO: Osebni arhiv 

Anna Vilka, Latvija

Vedno sem navdušena nad odkrivanjem novih stvari, pridobivanjem novih izkušenj, učenjem in širjenjem svojih obzorij. Kot luteranka zelo malo vem o Katoliški cerkvi, verjamem pa, da smo v srcu vsi enaki – verniki. Zato je lepo, da se lahko vsi skupaj zberemo in molimo za našo prihodnost. Nikoli se namreč ne smemo zapirati drug pred drugim. Tako kot jaz molim za svojega brata, vem, da bi on enako storil zame. Zato se veselim srečanja Together, navdušena sem, da bom sodelovala pri dogodku, kakršnega doslej še ni bilo. Predvsem pa komaj čakam, da si bom končno lahko ogledala Rim in Vatikan.

Anna Vilka. FOTO: Osebni arhiv 

Elena Martin Turnes, Španija

Veselim se, da bom lahko osebno izkusila srečanje Together. Zdi se mi presenetljivo in me navdaja z upanjem, da v srcu Katoliške cerkve na tako zgodovinski datum prirejajo ekumenske molitve, odprte za vse kristjane, ne glede na njihovo veroizpoved. Želim biti del odprtega sveta, ki spoštuje prepričanja in veroizpoved vsakega človeka, zato sem navdušena, da bom lahko priča in obenem udeleženka tega srečanja, saj se mi to zdi korak naprej proti svetu, ki bo malce bolj povezan, nekoliko bolj zedinjen.

Elena Martin Turnes. FOTO: Osebni arhiv 

Alenka, Ljubljana

»Together« v angleščini pomeni skupaj. V Rimu se nas bo na ekumenski vigiliji zbrala velika množica. Vsak s svojim življenjem, neznanci, a v skupni želji povezati se v molitvi pred nadaljevanjem sinode. Veselim se te priložnosti prekiniti vsakdanjik, se ustaviti in se srečati z drugimi ter se medsebojno obogatiti. Vsi različni, a skupaj.

Alenka. FOTO: Osebni arhiv 

Kupi v trgovini

Vse poti vodijo v Rim
Zgodovina
10,22€
Nalaganje
Nazaj na vrh