Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Presenečenje: babica namesto z vnukom govorila s papežem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2023 / 10:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Presenečenje: babica namesto z vnukom govorila s papežem
Papež Frančišek rad preseneča s telefonskimi in video klici. FOTO: zajem zaslona

Presenečenje: babica namesto z vnukom govorila s papežem

Sveti oče Frančišek upravičeno slovi kot »papež klicev presenečenja«, saj pogosto povsem spontano pokliče ljudi, ki so mu pisali, ali s katerimi želi vzpostaviti stik iz kakšnega drugega razloga.

Nedavno je ta sloves še okrepil z video klicem 95-letni babici člana svoje potovalne ekipe, kot je poročal spletni portal Crux.

Papež se je v začetku septembra prek video klica povezal z domom družine Kallukalam v zvezni državi Kerala na jugu Indije. Na klic se je odzval duhovnik Thomas Kallukalam, ki pripada indijski Sirsko-malabarski cerkvi, eni od 23 vzhodnih Cerkva v občestvu z Rimom.

Papež je takoj zaprosil, če lahko izmenja nekaj besed s Kallukalamovo materjo, 95-letno Sosammo Antony, ki je tudi babica msgr. Georgea Jacoba Koovakada, uradnika vatikanskega državnega tajništva in člana papeževe ekipe, ki načrtuje njegova potovanja v tujino. Msgr. Koovakad redno spremlja svetega očeta na apostolskih potovanjih po vsem svetu.

Video klic papeža Frančiška z babico indijskega duhovnika si lahko ogledate tukaj.

Med Frančiškovim potovanjem v Kanado julija 2022 je omenil, da je njegova babica zbolela za kovidom-19. Papež je odtlej duhovnika priložnostno prosil za najnovejše informacije o babičinem zdravju, med svojim nedavnim potovanjem v Mongolijo med 31. avgustom in 4. septembrom pa je izrazil željo, da bi z njo spregovoril nekaj besed.

Papež je družini indijskega duhovnika podelil svoj blagoslov. FOTO: zajem zaslona

In tako je 2. septembra ob 12.45 po krajevnem času v okrožju Changanassery Kottayam v Kerali prišel klic prek Kallukalamovega računalnika: ko ga je duhovnik sprejel, se je prikazal obraz papeža Frančiška. Papež je vprašal po Sosammi in govorila sta okoli štiri minute.

Frančišek je govoril v angleščini in italijanščini, Sosamma pa je odgovarjala v malajalamu, krajevnem jeziku, ki prevladuje v Kerali, medtem ko je Koovakad, ki je bil ob papežu, pogovor prevajal. V nekem trenutku sta si sogovornika pomahala, nato pa je Frančišek vsem skupaj podelil svoj blagoslov.

Potrebujem, potrebujem [Vašo molitev] … this job is crazy!

Papež, ki je večkrat izrazil skrb za ostarelo in bolno gospo, je povprašal o njenem počutju in babico pohvalil, da je odlično vzgojila svojega vnuka. »Ko sem mu povedala, da bom molila zanj, je rekel, da potrebuje moje molitve,« je za medije povedala Sosamma. V tistem trenutku Frančišek na videoposnetku odgovarja: »Potrebujem, potrebujem … this job is crazy

Duhovnik Koovakad, ki je že več let član ekipe za pripravo papeževih potovanj, je povedal, da mu je papež po vrnitvi v Vatikan po potovanju v Kanado leta 2022 poslal sporočilo, v katerem mu je naročil, naj gre hitro domov in obišče babico. Nato je papež med potovanjem v Mongolijo Koovakadu zaupal, da želi z njo govoriti. Duhovnik Kallukalam, ki je bil skupaj s svojo materjo Sosammo ves čas navzoč med videoklicem in je v nekem trenutku papežu pokazal knjigo o evharistiji, ki jo je sam napisal, je povedal, da se je vse skupaj odvijalo zelo hitro:

O klicu smo bili obveščeni le nekaj ur prej ...

»O klicu smo bili obveščeni le nekaj ur prej. Moja mama živi pri mojem bratu Sibichanu in kmalu so se pri njem zbrali naši sorodniki ter čakali na klic.« Kallukalam, ki je predstojnik cerkvene skupnosti v Kerali, je povedal, da je bila njegova mati ob klicu močno presenečena. »Ni pričakovala takšnega klica,« je pojasnil: »Po klicu je moja mati ves čas ponavljala, kako velik blagoslov je, da je lahko govorila s papežem.«

Nalaganje
Nazaj na vrh