Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Mongoliji: Cerkev mora nenehno oznanjati Jezusa [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 09. 2023 / 12:40
Oznake: Papež, Svet, Vera
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2023 / 18:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Mongoliji: Cerkev mora nenehno oznanjati Jezusa [VIDEO]
Papež Frančišek je blagoslovil misijonarko ljubezni, ki služi v Mongoliji. FOTO: Vatican Media

Papež v Mongoliji: Cerkev mora nenehno oznanjati Jezusa [VIDEO]

V pogovoru s katoliškimi predstavniki v katedrali sv. Petra in Pavla v mongolski prestolnici Ulan Bator je papež Frančišek, ki je v teh dneh na apostolskem obisku v tej prostrani azijski državi, spomnil, da je Jezus vesela novica, ki jo mora Cerkev oznanjati vsem narodom, in opozoril, da nam Bog pogosto govori v »tihem šepetu, ki zahteva čas«.

Ob svojem prvem srečanju s člani krajevne Cerkve v Mongoliji je sveti oče povabil pastoralne služabnike, naj »okusijo in vidijo, kako dober je Gospod«, in jih spomnil, da Gospodovo veselje in dobrota ostajata z nami in nam pomagata videti stvari na nov način.

Papež v katedrali sv. Petra in Pavla. FOTO: Vatican Media

Škofe, duhovnike, misijonarje, redovnice in redovnike ter laične pastoralne delavce je pozval, da svoja življenja posvetijo evangeliju, kar je opisal kot »lep način za opredelitev misijonskega poklica kristjanov«, zlasti v Mongoliji.

Svoje življenje posvetite evangeliju

Jezus, je nadaljeval, »je vesela novica, namenjena vsem narodom, sporočilo, ki ga mora Cerkev nenehno oznanjati, utelešati v svojem življenju in 'šepetati' srcu vsakega posameznika in vseh kultur«. Opomnil je na številne dobrodelne pobude Cerkve v Mongoliji, ki kristjanom služijo kot »vizitka« in so jim prislužile spoštovanje in spoštovanje rojakov. Spodbudil jih je tudi, naj »nadaljujejo po tej poti, ki se je izkazala za tako plodno in koristno za ljubljeno mongolsko ljudstvo«.

Jezus je vesela novica, namenjena vsem narodom. (papež Frančišek)

Videti Jezusa v tistih, ki jim služimo

Pastoralne delavce v Mongoliji je spodbudil, naj se vedno vračajo k Jezusu. »Če ostanemo blizu Gospodu, nas vodi, da ga vidimo v obrazih tistih, ki jim služimo.« Ta služba je tisto, kar potrebuje Mongolija, v kateri imajo ljudje občutek za sveto in iščejo pristno pričevanje. »Kristjani niso poslani, da bi širili politične teorije, ampak da bi pričevali o novosti Jezusovega odnosa z njegovim Očetom, ki je zdaj 'naš Oče'.«

Množica pred katedralo. FOTO: Vatican Media

Vloga duhovnikov pri gradnji bratstva

Papež je vztrajal je pri harmoniji, ki mora obstajati v Cerkvi pod Kristusovim poglavarstvom, pri čemer je poudaril vlogo duhovnikov pri vodenju ljudi in graditvi bratstva v skrivnostnem telesu. Obenem je Mongole spomnil, da so blizu njegovemu, »Petrovemu srcu«, Vesoljna Cerkev pa je blizu Mongoliji, »v velikem izlivu cerkvenega občestva«. Škof pa ima po njegovih bistveno vlogo, saj so vsi cerkveni elementi zbrani okoli njega, »živega Kristusa«, ki skupaj s svojim ljudstvom gradi sinodalno občestvo.

Pričevanje za Jezusa v Mongoliji

Sveti oče je pozval cerkvene služabnike in vse kristjane v Mongoliji, da pričujejo za njegovo ljubezen. »To boste storili tako, da boste gojili občestvo in preprostost življenja, da boste blizu ljudem in skrbeli zanje ter da boste ljudem prinašali Jezusa z zgledom svojega življenja.«

Katoliško skupnost v Mongoliji je povabil, da se izroči Mariji in »prosi za obnovljeno gorečnost in gorečo ljubezen, ki neumorno in z veseljem pričuje za evangelij«. Prav tako jo je spodbudil, naj vztraja in bo trdna v molitvi ter ustvarjalna v ljubezni, stanovitna v občestvu, vesela in krotka v vsem in z vsemi.

Kristjani niso poslani, da bi širili politične teorije, ampak da bi pričevali o novosti Jezusovega odnosa z njegovim Očetom, ki je zdaj 'naš Oče'. (papež Frančišek)

Papež pohvalil dejavno vlogo Mongolije pri spodbujanju svetovnega miru

Že dopoldne pa je papež nagovoril tudi predstavnike civilnih oblasti v Mongoliji in pohvalil dejavno vlogo države pri spodbujanju svetovnega miru in izpostavil prispevek majhne mongolske katoliške cerkve pri izgradnji uspešne družbe v državi.

Svetega očeta se je srečal tudi s predstavniki civilni oblasti. Na fotografiji poleg njega je mongolski predsednik Ukhnaagiin Khürelsük. FOTO: Vatican Media

Sveti oče: Prihajam kot romar prijateljstva

Svetega očeta je v palači sprejel mongolski predsednik Ukhnaagiin Khürelsük, s katerim sta si med vljudnostnim obiskom izmenjala darila, preden je nagovoril uradne osebe v dvorani Ikh Mongol. Papež je po predsednikovem pozdravnem nagovoru dejal, da kot »romar prijateljstva« potuje k velikemu nomadskemu narodu, je še poročal spletni portal Vatican News.


Mongolska nomadska tradicija vzor skrbi za božje stvarstvo

Papež je poudaril, da nam lahko mongolska »domača modrost«, ki je dozorela v generacijah pastirjev in sejalcev, pomaga »ceniti in skrbno gojiti« to, kar kristjani smatrajo za Božje stvarstvo in kaže, kako se vodi odgovorna ekološka politika.

Dodal je, da lahko celostna vizija mongolske šamanske tradicije v kombinaciji s spoštovanjem vseh živih bitij, podedovanim iz budistične filozofije, pomembno prispeva k nujnim prizadevanjem za zaščito in ohranitev planeta.

Jaz, ki stojim pred vrati, sem romar prijateljstva, ki prihajam k tebi tiho, z veselim srcem in željo, da se v tvoji navzočnosti znajdem človeško obogaten. (papež Frančišek)

»Upajmo skupaj«

Papež Frančišek je ob koncu nagovora spomnil na izbrano geslo svojega apostolskega potovanja, to je »Upamo skupaj« in izrazil upanje, da bo njegov apostolski obisk poglobil plodno sodelovanje in spoštljiv dialog med Cerkvijo in državo v prizadevanju za skupno dobro. »Prepričan sem, da bodo mongolski katoličani še naprej pripravljeni nuditi svoj ustrezen prispevek k izgradnji uspešne in varne družbe v dialogu in sodelovanju z vsemi drugimi, ki živijo v tej veliki deželi, ki jo poljublja nebo,« je zaključil sveti oče.


Nalaganje
Nazaj na vrh