Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Mongoliji: kuhan kamelji jogurt za dobrodošlico [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 09. 2023 / 09:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2023 / 11:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Mongoliji: kuhan kamelji jogurt za dobrodošlico [VIDEO]
Papež je za dobrodošlico sprejel skodelico »aaruula« - kuhanega jogurta, ki je narejen iz mleka goveda, jakov in kamel. FOTO: Vatican Media

Papež v Mongoliji: kuhan kamelji jogurt za dobrodošlico [VIDEO]

Papež Frančišek je zgodaj davi po srednjeevropskem času prispel v mongolsko prestolnico Ulan Bator in s tem začel svoje 43. mednarodno apostolsko potovanje, ki se bo zaključilo 4. septembra.

Letalo družbe ITA Airways je na cilju pristalo malo pred 10. uro po krajevnem času, potniki na krovu pa so po besedah svetega očeta prispeli v »deželo tišine«. »Deželo, ki je tako velika, tako obsežna. Pomagala nam bo razumeti, kaj to pomeni: ne razumsko, temveč s čuti,« je papež po navedbah spletnega portala Vatican News med letom nagovoril časnikarje, ki ga kot običajno spremljajo na potovanju.


Po pristanku v mongolski prestolnici je sveti oče poslal telegram kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu, v katerem je vsem državljanom Kitajske izrekel pozdrave z dobrimi željami, jim zagotovil svoje molitve za blaginjo naroda ter nadnje priklical Božji blagoslov edinosti in miru, kot poročanje tujih medijev povzema STA.

Peking se je na papeževo sporočilo odzval z željo po krepitvi zaupanja med Vatikanom in Kitajsko, z zagotovitvijo, da je Kitajska pripravljena »še naprej delovati v smeri vzpostavitve konstruktivnega dialoga s Svetim sedežem, krepitve zaupanja ter izboljšanja razumevanja in odnosov med stranema«.

Mongolska državna častna straža je ponosno stala v ravni vrstni v svojih rdečih, modrih in rumenih uniformah ter železnih čeladah, ki spominjajo na mongolske bojevnike iz davne zgodovine. FOTO: Vatican Media

Živobarvne uniforme in kuhan jogurt za papeža

Na mednarodnem letališču Džingiskan v Ulan Batorju sta papeža pričakala msgr. Fernando Duarte Barros Reis, odpravnik poslov na mongolski apostolski nunciaturi, in mongolska veleposlanica pri Svetem sedežu Davaasuren Gerelmaa, nato pa so ga na letališki ploščadi pričakale cerkvene in vladne delegacije. Mongolska državna častna straža je ponosno stala v ravni vrstni v svojih rdečih, modrih in rumenih uniformah ter železnih čeladah, ki spominjajo na mongolske bojevnike iz davne zgodovine.

»Aaaruul«, kuhan jogurt, narejen iz mleka goveda, jakov in kamel, simbolno predstavlja nomadsko kulturo mongolskega ljudstva.

Med kratko pozdravno slovesnostjo na letališču je mlada Mongolka v tradicionalnih oblačilih papežu ponudila skodelico »aaruula« - kuhanega jogurta, ki je narejen iz mleka goveda, jakov in kamel ter simbolno predstavlja nomadsko kulturo mongolskega ljudstva, saj sodi med najpogostejše potovalne prehranske zaloge. Papež je hvaležno sprejel skodelico in okusil skuti podobno jed.

Papež okuša »aaruul«. FOTO: Vatican Media

Preberite tudi: Zgodba o krščanstvu v Mongoliji: k sveti maši v jurto

Sveti oče naj bi po dolgem letu danes počival: njegova uradna srečanja in dogodki se začnejo v soboto zjutraj. Najprej je na programu vljudnostni obisk pri predsedniku Mongolije v državni palači, zatem se bo papež, kot je že običajno, srečal s predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora, popoldne pa sledi srečanje s škofi, duhovniki, misijonarji, posvečenimi osebami in pastoralnimi delavci v stolnici sv. Petra in Pavla v Ulan Batorju. Papež bo svoje gostitelje vsakokrat tudi nagovoril.

Ulan Bator. FOTO: Vatican Media

Okoljski izziv

Papež je na obisku v Mongoliji v času, ko pripravlja drugi del svoje okoljske in družbene okrožnice Hvaljen, moj Gospod, ta azijska država pa ima pomembno vlogo pri okoljskih izzivih današnjega časa.

Po eni strani se mora nujno soočiti s hudimi problemi onesnaževanja zaradi rudarske industrije, ki jo izkoriščajo tuji konglomerati, in z dejstvom, da se v prenaseljeno prestolnico Ulan Bator, kjer danes živi polovica prebivalstva celotne države, zgrinja vedno več revnih nomadov, ki v svojih tradicionalnih šotorih »ger« v hladnih zimskih mesecih kurijo premog in plastiko, zaradi česar je kakovost zraka v Mongoliji izjemno slaba in nevarna.

Mongolija, obsežna država, ki stoji na stičišču Evrope in Azije, zavzema šest različnih ekoloških območij.

Po drugi strani pa je Mongolija pozvana k zaščiti svojih edinstvenih in dragocenih ekosistemov. Obsežna država, ki stoji na stičišču Evrope in Azije, zavzema šest različnih ekoloških območij. Mongoli svojo deželo prednikov označujejo za »druga pljuča planeta« in poudarjajo, da tako kot amazonski deževni gozd srka svetovne izpuste ogljikovega dioksida, Srednja Azija filtrira vodo, ki oskrbuje preostalo Azijo.

Mongolske oblasti se teh vprašanj dobro zavedajo in pri izvajanju programov trajnostnega razvoja sodelujejo z različnimi mednarodnimi organizacijami.

Plakat papeževega apostolskega potovanja v Mongoliji na stopnišču stavbe v Ulan Batorju. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh