Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potuje v Mongolijo: kaj nam sporoča geslo apostolskega obiska?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 07. 2023 / 05:30
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2023 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potuje v Mongolijo: kaj nam sporoča geslo apostolskega obiska?
Logotip in geslo papeževega bližajočega se obiska v Mongoliji. FOTO: Vatican Media

Papež potuje v Mongolijo: kaj nam sporoča geslo apostolskega obiska?

Papež Frančišek bo v začetku letošnjega septembra obiskal Mongolijo, geslo apostolskega potovanja v to azijsko državo pa je »Upati skupaj«.

Sveti oče se bo po navedbah spletnega portala Vatican News med zgodovinskim obiskom v Republiki Mongoliji srečal s tamkajšnjimi političnimi oblastmi, nagovoril bo predstavnike Katoliške cerkve ter se udeležil ekumenskega in medverskega srečanja, srečal se bo s človekoljubnimi delavci in obhajal slovesno bogoslužje v športni dvorani. Obisk Mongolije bo papeževo 43. mednarodno apostolsko potovanje.

Vest, da je papež sprejel povabilo mongolskega predsednika in krajevnih cerkvenih oblasti, je bila objavljena v letošnjem juniju, skupaj z datumom obiska: od 31. avgusta do 4. septembra 2023. V začetku julija je tiskovni urad Svetega sedeža objavil podroben program potovanja, skupaj z logotipom. Frančišek bo z rimskega letališča Fiumicino odpotoval v četrtek, 31. avgusta, zvečer in na mednarodno letališče Džingiskan v Ulan Batorju prispel v petek, 1. septembra, ob 10. uri po krajevnem času. Gostitelji bodo voditelja Katoliške cerkve pričakali s pozdravno slovesnostjo. Papež bo ves čas obiska bival v mongolski prestolnici Ulan Bator.

Program

V soboto, 2. septembra, bodo svetega očeta pozdravili na slovesnosti na Trgu Sukhbaatar v Ulan Batorju, nato pa bo v državni palači vljudnostno obiskal mongolskega predsednika. Ukhnaagiin Khürelsükh, imenovan tudi Khürelsükh Ukhnaa, je šesti in sedanji predsednik Mongolije, ki je svoj mandat nastopil 25. junija 2021 po zmagi na mongolskih predsedniških volitvah leta 2021.

Papež Frančišek bo nato imel svoj prvi uradni nagovor med srečanjem s predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora v dvorani »Ikh Mongol« v državnie palači. Zatem se bo srečal s predsednikom mongolskega parlamenta in predsednikom tamkajšnje vlade Luvsannamsrainom Oyun-Erdenom.

V soboto popoldne se bo papež srečal s škofi, duhovniki, misijonarji in posvečenimi osebami ter pastoralnimi delavci, ki jih bo nagovoril v stolnici sv. Petra in Pavla.

V nedeljo, 3. septembra, se bo papež udeležil ekumenskega in medverskega srečanja v Ulan Batorju.

V nedeljo, 3. septembra, se bo papež dopoldne udeležil ekumenskega in medverskega srečanja v gledališču Hun v Ulan Batorju. V nedeljo popoldne bo na zimskem športnem stadionu »Steppe Arena« daroval sveto mašo.

V ponedeljek, 4. septembra, zadnji dan papeževega obiska, bo odprl človekoljubni center - Hišo usmiljenja - ter se srečal z osebjem in prostovoljci organizacije, temu bo sledila poslovilna slovesnost na letališču Džingiskan. Odhod letala je predviden opoldne po krajevnem času, sveti oče pa naj bi se v Rim vrnil istega dne pozno popoldne – med letom bo »nadoknadil« šesturno časovno razliko med Mongolijo in Italijo.

»Upati skupaj«

Ob predstavitvi gesla apostolskega potovanja, »Upati skupaj«, so z vatikanskega tiskovnega urada pojasnili, da poudarja »dvojni pomen apostolskega potovanja svetega očeta v Mongolijo: tako pastoralni kot državni obisk«.

Upanje, ki je povsem krščanska vrlina, je razširjena tudi v nekrščanskih okoljih.

Upanje, ki je povsem krščanska vrlina, je razširjena tudi v nekrščanskih okoljih: »Ko ga povezujemo s prislovom 'Skupaj', s tem poudarjamo pomen dvostranskega sodelovanja med Svetim sedežem in Mongolijo«.

»Upati skupaj« torej predstavlja skupni ideal in tudi vidik, ki bo zaznamoval apostolsko potovanje. »Navzočnost svetega očeta za to majhno katoliško občestvo predstavlja znamenje velikega upanja in spodbude, po drugi strani pa Cerkev v Mongoliji s svojo majhnostjo in obrobnostjo lahko nudi znamenje upanja za vesoljno Cerkev.«

Logotip

Logotip obiska vsebuje obris zemljevida Mongolije, obrobljen z rdečo in modro barvo, ki sta barvi državne zastave. Znotraj meja je ger, tradicionalno mongolsko bivališče, iz katerega se dviga rumen dim, ki predstavlja barvo Vatikana. Desno od njega je križ. Ger in križ sta med dvema navpičnima napisoma v tradicionalnem mongolskem jeziku, ki povzemata geslo – »Upati skupaj«.

Pod zemljevidom je napis »Upati skupaj«, ter kraj, Ulan Bator in datum apostolskega potovanja papeža Frančiška v Mongolijo.

Mongolija, ki meji na Rusijo in Kitajsko, je z zgolj 3,3 milijona prebivalcev najredkeje poseljena samostojna država na svetu.

Prvi papež na obisku v Mongoliji

Frančišek je prvi papež, ki bo obiskal to vzhodnoazijsko državo. Mongolija, ki meji na Rusijo in Kitajsko, je z zgolj 3,3 milijona prebivalcev najredkeje poseljena samostojna država na svetu.

Po propadu kitajske dinastije Čing leta 1911 je Mongolija leta 1921 dosegla neodvisnost od Republike Kitajske, nato pa je delovala kot satelitska država Sovjetske zveze. Po mirni demokratični revoluciji in razpadu Sovjetske zveze leta 1991 je sedanja socialdemokratska Ljudska stranka Mongolije preoblikovala politično krajino države in uvedla novo ustavo.

Konec verskega zatiranja leta 1990 je omogočil preporod verske svobode in v večinsko budistično državo so se leta 1992 vrnili katoliški misijonarji, da bi obnovili Cerkev. Trenutno je v državi približno 1.300 krščenih katoličanov, ki jih vodi italijanski kardinal Giorgio Marengo.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh