Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najmlajši kardinal vesoljne Cerkve je tudi eksorcist

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 08. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najmlajši kardinal vesoljne Cerkve je tudi eksorcist
Novi kardinal Giorgio Marengo, vodja apostolske prefekture Ulan Bator v Mongoliji. FOTO: Amunra Magnus/Wikipedia

Najmlajši kardinal vesoljne Cerkve je tudi eksorcist

Papež Frančišek bo na današnjem konzistoriju v Vatikanu umestil 21 novih kardinalov vesoljne Cerkve; med novimi člani kardinalskega zbora jih je na današnji dan šestnajst mlajših od 80 let in bodo tako upravičeni do sodelovanja pri izvolitvi novega papeža.

Eden izmed njih je škof Giorgio Marengo, vodja apostolske prefekture Ulan Bator v Mongoliji, ki je bil ob majski napovedi papeževe odločitve, da na jutrišnjem konzistoriju prejme kardinalski naziv, »presenečen in osupel«. Kot je zdaj že 48-letni škof kmalu po imenovanju dejal v odzivu za medije, gre po njegovem mnenju za »misijonarsko gesto papeža, ki želi nameniti pozornost in skrb maloštevilčnemu občestvu in vsem majhnim skupnostim vernikov, razpršenim po vsem svetu, v državah, kjer predstavljajo majhno čredo«: »Želimo biti Cerkev v izhodu, ki nadaljuje svoje evangelizacijsko poslanstvo.«

Giorgio Marengo je z 48 leti najmlajši kardinal v vesoljni Cerkvi.

Po današnji uradni slovesnosti bo Marengo z 48 leti najmlajši kardinal v vesoljni Cerkvi. Ob imenovanju še 47-leten je bil iste starosti kot Karol Wojtyła, ko je papež Pavel VI. napovedal, da ga bo sprejel v kardinalski zbor. Škof Marengo je 48 let dopolnil 7. junija. Do uradne podelitve kardinalskih časti je bil najmlajši član kardinalskega zbora 55-letni Dieudonne Nzapalainga iz Srednjeafriške republike.

FOTO: Wikipedia

Katoliški cerkvi v Mongoliji pripada okoli 1.300 vernikov od skupno treh in pol milijonov prebivalcev v državi. Po vatikanskih virih je v osmih župnijah 24 škofijskih in redovnih duhovnikov ter 60 redovnikov in redovnic različnih narodnosti in kongregacij.

Marengo kot misijonar v Mongoliji deluje od začetka leta 2000.

Novi kardinal je tudi eksorcist

Škof Marengo prihaja iz severne Italije, odraščal je v Torinu. Teologijo je študiral na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu, pozneje pa je pridobil še licenciat in doktorat na Papeški univerzi Urbaniani. Njegovo škofovsko geslo je »Respicite ad eum et illuminamini« (Poglej ga in boš razsvetljen). Marengo kot misijonar v Mongoliji deluje od začetka leta 2000, od leta 2020 pa vodi apostolsko prefekturo v Ulan Batorju.

FOTO: Wikipedia

Od prvih let svojega duhovništva je tudi eksorcist in je maja 2022 na študijski konferenci v Rimu predstavil vrsto predavanj o eksorcizmu, na katerih je razpravljal o »misijonarski razsežnosti eksorcizma« v državi »z ostanki poti prednikov, povezanih z okultizmom«. Ob tem je svetoval »previdnost pri srečevanju z vzhodnimi izročili, kjer je zatekanje k duhovom nekaj povsem običajnega«.

Utrjevanje dobrih odnosov z budizmom

Papeževo gesto, torej podelitev kardinalskega naziva tamkajšnjemu škofu, bodo v Mongoliji, kjer je večinska vera budizem, razumeli kot pozitivno znamenje pozornosti do države, je prepričan novoimenovani kardinal: »Verjamem in upam, da bo mogoče utrditi dobre odnose tudi s civilnimi oblastmi, ki so odprte za sodelovanje s Katoliško cerkvijo.«

Škof Marengo se je tik pred papeževo razglasitvijo 21 novih kardinalov v Vatikanu srečal s svetim očetom: Frančišek je namreč v avdienco sprejel delegacijo kristjanov in budistov. »Dialog z budističnim svetom je za nas temeljnega pomena in del našega poslanstva. Prepričan sem, da bo obrodil dobre sadove,« je prepričan novi kardinal.

FOTO: Amunra Magnus/Wikipedia

Nalaganje
Nazaj na vrh