Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladifest v Medžugorju: kaj mladim sporoča papež?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 07. 2023 / 11:26
Oznake: Cerkev, Mladi, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladifest v Medžugorju: kaj mladim sporoča papež?
Tudi letošnjega Mladifesta se udeležujejo številni slovenski romarji. FOTO: FB/Media MIR Medjugorje

Mladifest v Medžugorju: kaj mladim sporoča papež?

V Medžugorju se je včeraj začelo letošnje tradicionalno srečanje mladih z naslovom »Mladifest«, ki se ga udeležujejo romarji 71 različnih narodnosti, tudi Slovenci. Papež Frančišek jih v sporočilu poziva, naj bodo »navdušeni misijonarji«.

Sveti oče je kot običajno tudi ob letošnjem srečanju v Marijinem romarskem središču mladim namenil nekaj misli in jih spodbudil, naj radostno živijo z Bogom, poroča spletni portal Vatican News. Njihova prihodnost in prihodnost celotne družbe je odvisna od odločitev, ki jih sprejmejo v mladosti, je voditelj Katoliške cerkve zapisal sporočilu udeležencem Mednarodnega festivala mladih v Medžugorju. Papež mladim svetuje, naj to obdobje v svojem življenju izkoristijo za »postavitev temeljev skupnega življenja z Gospodom«.

Na štiridnevnem dogodku v Hercegovini je trenutno zbranih več deset tisoč mladih, dogajanje pa je tokrat na programu nekaj dni prej kot običajno, zaradi SDM, ki  se prihodnji teden začenja v Lizboni.

Mladifest se je sinoči začel s slovesnim množičnim bogoslužjem, na štiridnevnem dogodku v Hercegovini pa je trenutno zbranih več deset tisoč mladih. Dogajanje je tokrat na programu nekaj dni prej kot običajno, zaradi svetovnega dneva mladih, ki se prihodnji teden začenja v Lizboni.

Mladi ste »za Boga pomembni in dragoceni, saj ste delo njegovih rok«, je papež zapisal v sporočilu udeležencem srečanja ter jih je pozval k dejavnemu preoblikovanju sveta »v boljši kraj za vse«: »S svojo mladostjo vtisnite sedanjemu trenutku znamenje upanja in navdušenja. Bodite navdušeni misijonarji nove evangelizacije!« Mladi naj predvsem trpečim ali iščočim ljudem, pa tudi v svojih družinah, na šolah in univerzah, na delovnih mestih in med prijatelji vsak dan posredujejo »veselje, ki prihaja od Jezusa«, ob tem pa naj premagujejo sebičnost in lenobo.

34. srečanje mladih

Izhodišče pozdrava, ki ga je prebral papežev odposlanec v Medžugorju, nadškof Aldo Cavalli, je bilo geslo srečanja mladih, že 34. po vrsti: »To so moja mati in moji bratje«. Z navedkom iz evangelija po Mateju Jezus pojasnjuje, kako izpolnjevanje Božje volje in edinost z Njim med Bogom in ljudmi vzpostavlja »močnejšo vez kot z najbližjimi krvnimi sorodniki«, piše papež. Božja volja po njegovih besedah ni prisila ali omejitev osebne svobode, temveč »načrt ljubezni« za vsakega posameznika, katerega cilj je popolna sreča.

Pri prvem skupnem večernem bogoslužju je somaševalo 486 duhovnikov. FOTO: FB/Media MIR Medjugorje

Duhovno romanje

»Mladifest« papež opisuje kot priložnost za praznovanje in obnovo vere. »Želim, da te dni doživite kot duhovno romanje, ki vas bo pripeljalo do srečanja z Gospodom: v evharistiji, češčenju, spovedi, svetopisemski katehezi, molitvi rožnega venca v tišini, pa tudi prek pričevanj,« tako Frančišek. Poseben pomen ima pri tem tudi premišljevanje Marijinega življenja, ki je bilo »nenehno izpolnjevanje Božje volje«.

Na začetku svete maše ob odprtju srečanja, ki jo je vodil lansko jesen imenovani nuncij v Bosni in Hercegovini, nadškof Francis Assisi Chullikat, je bila velika procesija z zastavami, v kateri so bili predstavljeni vsi narodi, iz katerih prihajajo mladi udeleženci. Kot je medžimurska župnija objavila na svoji spletni strani, je večina mladih, poleg domačinov, na »Mladifest« priromala s Hrvaške, iz Italije, Mehike, Poljske, Slovenije, Slovaške, Južne Koreje, Španije, Ukrajine, Urugvaja in Združenih držav Amerike. Pri prvem skupnem večernem bogoslužju je somaševalo 486 duhovnikov.

Celotnemu programu festivala mladih 2023 lahko sledite v neposrednih prenosih.

Papežev odposlanec: potrebna je ustvarjalnost

Nekaj ur prej so na tiskovni konferenci predstavili program dogodka: mladi bodo med drugim prisluhnili pričevanjem iz Urugvaja, Italije, Kazahstana, Hrvaške in Latvije. Celoten program mladinskega festivala simultano prevajajo v 15 jezikov.

Papeški vizitator v Medžugorju, nadškof Aldo Cavalli, je festival na predstavitvi za medije označil kot »duhovno obnovo« za mlade udeležence. Medžugorje jih spodbuja k premišljevanju o lastni nalogi v današnjem svetu. Da bi odkrili poseben Božji načrt zase, se morajo mladi »potopiti v ta svet« z vso svojo močjo, razumom in voljo ter ne smejo »nikoli živeti polovičarsko«.

Papežev odposlanec je sedanjost primerjal z leti drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Tudi takrat je papež »razumel, da svet vstopa v novo obdobje«, in na »zelo ustvarjalen način« združil vso Cerkev, da bi se ozrla na ta čas. Cilj Cerkve mora biti vedno »oznanjati evangelij ne v včerajšnjem, pač pa v današnjem in jutrišnjem svetu«, je dejal nadškof Cavalli. Prav zato sta še posebej potrebni »ustvarjalnost in rast«.

Nalaganje
Nazaj na vrh