Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vznemirjenje narašča, proti Lizboni vse več mladih

Za vas pišejo:
Katja Zver, Marko Mesojedec
Objava: 25. 07. 2023 / 13:15
Oznake: Mladi, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2023 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vznemirjenje narašča, proti Lizboni vse več mladih
Mladi in veseli obrazi slovenskih romarjev na poti v Lizbono. FOTO: Brina Rednjak

Vznemirjenje narašča, proti Lizboni vse več mladih

Na tisoče katoliških najstnikov in mladih odraslih počasi prihaja v Lizbono, glavno mesto Portugalske, ki bo v prvem tednu avgusta gostilo verno mladino z vsega sveta. Dejavnosti v okviru svetovnega srečanja mladih so se sicer začele že danes. Vrhunec dogajanja bo med 2. in 6. avgustom, saj na srečanje z mladimi takrat prihaja papež Frančišek. Mladostni vrvež v Lizboni bo v živo spremljala tudi Družina in o tem vsakodnevno poročala na spletni strani.

Udeleženci SDM-ja v Lizboni z navdušenjem pričakujejo ta edinstveni dogodek. Glede na to, da bo srečanje mladih potekalo na evropski celini, bo na njem močno zastopana tudi Slovenija.

Spoznavanje novih kultur in sklepanje novih prijateljstev

Koordinatorka dogodka pri Katoliški mladini Brina Rednjak je povedala, da se bo svetovnega dneva mladih pod njihovim okriljem udeležilo prek 500 mladih iz Slovenije. Mladi v Lizbono potujejo tudi s skupnostjo Emanuel in skupnostjo Marijanske Vincencijanske Mladine (MVM), nekaj pa tudi v lastni režiji, zato bo skupno število slovenskih romarjev še veliko višje. Priprave na dogodek so potekale skozi različna družabna in pripravljalna srečanja, na katerih so se mladi medsebojno spoznavali in se pripravljali na pestro in duhovno bogato izkušnjo v Lizboni. 

SDM je namenjen mladim od 15. do 35. leta starosti, ki si želijo biti del srečanja, ki temelji na izkušnji Jezusa Kristusa in veselemu druženju z vrstniki. FOTO: Spletna stran WYD 

»Mnogi bodo prvič doživeli to globalno praznovanje vere. To srečanje zanje predstavlja edinstveno priložnost za spoznavanje novih kultur, sklepanje mednarodnih prijateljstev ter izmenjavo verskih izkušenj in vrednot,« dodaja Rednjakova. 

Vsakemu bo v srcu in spominu ostalo kaj drugega, prepričana pa sem, da bo vsem najbolj ostalo, ko bodo videli, koliko mladih iz celega sveta bo zbranih na enem mestu z namenom, da bi slavili Boga. (Brina Rednjak)

Nepozaben dogodek

Geslo letošnjega srečanja »Marija je vstala in se odpravila v naglici« iz Lukovega evangelija (Lk 1,39) vzbuja radovednost in pričakovanje, kako bo ta sporočilna vrednost odmevala med mladimi udeleženci. Prepričani smo, da bo SDM 2023 v Lizboni ostal nepozaben dogodek za vse vernike, poln duhovnih spoznanj, pristnih prijateljstev in edinstvenih doživetij, ki bodo bogatila njihovo življenje ter prispevala k močnejšemu in bolj povezanemu globalnemu katoliškemu občestvu, je poudaril duhovnik in direktor Katoliške mladine Matevž Mehle, ki bo v Lizboni med drugim vodil slovenske maše in sodeloval pri katehezah.

Prepričan sem, da bodo mladi, ki odhajajo v Lizbono, prišli z odprtimi srci za srečanje Kristusa in Njegove Cerkve. Blagoslavljam jih, da bo Božja milost v njih obrodila veliko sadov ne samo za njihovo versko življenje, temveč tudi v naši domovini. (Matevž Mehle, direktor Katoliške mladine)

Večina slovenskih romarjev v središču Lizbone

Prvi val romarjev iz Slovenije je na pot krenil v ponedeljek, 24 julija, medtem ko se bo večina romarjev na skrajni zahod Evrope odpravila v nedeljo, 30. julija, s petimi avtobusi. Nekaj čez 100 romarjev se bo v Lizbono odpravilo z letalom. Večina slovenske mladine bo nastanjena v Župniji Santa Engrácia, ki leži v samem središču Lizbone.

Romarji v organizaciji Katoliške mladine so se najprej ustavili v Barceloni. FOTO: Brina Rednjak 

Slovenski program se začenja 2. avgusta

Prvi dan, v torek, 1. avgusta, bodo romarji spoznavali okolico in si ogledali glavne znamenitosti Lizbone. Slovenski program SDM, ki se bo začel v sredo, 2. avgusta, bo zajemal kateheze, slovenske maše, adoracijo ter slavljenje, je pojasnila Rednjakova. 

Vsak dan bodo zajtrkovali v župniji, za ostale obroke bodo imeli mladi na voljo vavčerje (dva na dan) za lokalne restavracije, kjer se bodo lahko okrepčali. Prav tako bodo postavljeni pick-up pointi, kjer bodo romarji lahko prevzeli svoje obroke.

V nahrbtniku tudi Magnificat

Osnovna oprema, ki jo ima vsak romar s seboj, vključuje spalno vrečo, primerna oblačila za različne vremenske razmere, rožni venec, Sveto pismo in slovensko zastavo. Romarji so pripravljeni na vse, kar jih čaka v Lizboni, ter na srečanje z verniki iz celega sveta, da skupaj praznujejo in slavijo Boga ter okrepijo svojo vero. Mladim, ki v Lizbono potujejo s Katoliško mladino, je založba Družina podarila 550 izvodov Magnificata, da bodo romarji lažje in lepše sodelovali pri bogoslužju in molitvi. 

Magnificat lahko prelistate tukaj.

Tudi Družina v Lizboni

Del velikega dogodka bo skušala vam, drage bralke in cenjeni bralci, kar najbolje približati tudi naša spletna sodelavka Katja Zver, ki bo dogajanje spremljala v živo na prizorišču. Vsak dan se bo oglašala z zanimivi vsebinami, ki jim bo dodala slovenski in mednarodni pridih.

Nalaganje
Nazaj na vrh