Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mladoletni migranti, ranljivi in brez glasu«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 07. 2016 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Mladoletni migranti, ranljivi in brez glasu«

Otroci in mladoletni bodo tema 103. svetovnega dneva migrantov in beguncev.

Papež Frančišek je za temo 103. svetovnega dne migrantov in beguncev, ki ga bomo obhajali 15. januarja prihodnje leto, izbral »Mladoletni migranti, ranljivi in brez glasu«. Kot običajno, bo sveti oče tudi tokrat ob tej priložnosti napisal poslanico.


Kot je v sporočilu za javnost zapisal Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih, je migracija svetovni in ne zgolj evropski ali sredozemski pojav. Gre za stvarnost, ki ne zadeva le oseb, ki iščejo delo ali boljše življenjske pogoje, ampak tudi odrasle in mladoletne, ki bežijo pred resničnimi tragedijami.

Po besedah Papeškega sveta je potrebno migrantom v vseh državah zagotoviti polno spoštovanje njihovih pravic. Najbolj zaskrbljujoč je položaj mladoletnikov v kontekstu mednarodne migracije. Otroci in ženske so najbolj ranljivi in prav mladoletniki so tisti, ki so najbolj občutljivi ter so pogosto nevidni, ker nimajo dokumentov ali odraslih spremljevalcev.

S temo »Mladoletni migranti, ranljivi in brez glasu« sveti oče želi usmeriti pozornost na najmanjše med malimi. Pogosto otroci pridejo sami v države končne destinacije, njihov glas je neslišen in z lahkoto postanejo žrtve težkih kršitev človekovih pravic.

Začetki svetovnega dneva migrantov in beguncev segajo v december leta 1914, ko je Sveta konzistorna kongregacija italijanskim škofom ordinarijem poslala okrožnico z naslovom Bolečina in zaskrbljenost. V njej so prvič zapisali, naj se določi dan, ki bo vsako leto namenjen osveščanju glede pojava migracije, spodbudili pa so tudi nabirko za pastoralno delovanje italijanskih izseljencev ter za izobraževanje izseljenskih misijonarjev. Omenjenemu pismu je 21. februarja 1915 sledilo obhajanje prvega svetovnega dneva migrantov in beguncev.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh