Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mnogih krajev pomoč po potresu še ni dosegla [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 03. 2023 / 09:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mnogih krajev pomoč po potresu še ni dosegla [FOTO]
Deklica v Siriji se veseli igrače. FOTO: Slovenska karitas

Mnogih krajev pomoč po potresu še ni dosegla [FOTO]

Zaradi velike solidarnosti Slovencev je Slovenska karitas do danes zbrala več kot 573 tisoč evrov za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji, ki je ti dve državi močno stresel pred slabimi štirimi tedni. Velik del zbranih sredstev so prek Caritas Internationalis že posredovali za prvo pomoč na prizadeta območja.

Na Karitas poudarjajo, da na tisoče ljudi, ki so v potresu izgubili svoje domove, še vedno potrebuje našo pomoč. »Poleg hrane, higienskih pripomočkov in drugih osnovnih potrebščin, najbolj potrebujejo ustrezno zatočišče in ogrevanje, saj številni še vedno spijo na prostem v mrazu in snegu, ali pa v prenatrpanih šotorih. Potrebujejo tudi medicinsko pomoč.«

Začasna prenočišča v šotorih. FOTO: Slovenska karitas

Zagotavljanje toplih obrokov za ljudi, ki so ostali brez vsega. FOTO: Slovenska karitas

Slovenska karitas prek Caritas Internationalis z zbranimi sredstvi podpira prizadevanja sodelavcev mreže Karitas in nadaljuje z zbiranjem sredstev.

Hrana in drugi pripomočki, ki jih zbirajo v Turčiji. FOTO: Slovenska karitas

Do mnogih krajev pomoč še ni prišla

Iz Sirije poročajo, da se je začela širiti kolera. Sodelavci mreže Karitas prav tako opozarjajo, da do mnogih krajev še ni prišla nobena pomoč, zato se kljub uničeni infrastrukturi trudijo priti tudi prav do ljudi na teh območjih. »Omogočajo jim varna zatočišča s šotori in z nastanitvami v cerkvenih ustanovah drugje po državi, delijo tople obroke na prizadetih območjih, pakete s hrano, higienskimi potrebščinami, odeje in oblačila, nudijo psihosocialno pomoč in omogočajo izobraževanje otrok. Slovenska karitas preko Caritas Internationalis z zbranimi sredstvi podpira njihova prizadevanja in nadaljuje z zbiranjem sredstev.

Razdeljevanje vode in hrane v Siriji. FOTO: Slovenska karitas

Slovenska karitas je za pomoč prizadetim v Siriji in Turčiji združila tudi moči s Slovenskim konzularnim zborom v akciji Pomagajmo pretresenim.

Misijonar Kmetec: »Situacija je žalostna«

Slovenski misijonar in nadškof v Izmirju v Turčiji p. Martin Kmetec, ki je ta teden obiskal s potresom prizadeto Antakyo, je dejal: »Ceste v tem mestu so kolikor toliko očiščene, vsaj glavne. Mnogi ljudje, ki so v bližini tega mesta, živijo v kontejnerjih, šotorih. Še vedno potrebujejo osnovne stvari, hrano, higienske potrebščine, kar je nujno za preživetje, zasilna bivališča. Kar je hudo je, da je ogromno ljudi, ki so izgubili življenje, še vedno pod ruševinami. Situacija je težka, žalostna. Trenutno z osnovno pomočjo v sodelovanju z mednarodno Karitas največ pomagamo v Iskenderunu. Ljudem pa bo potrebno pomagati tudi dolgoročno, ker so ostali brez vsega.«

Ruševine po potresu v Turčiji. FOTO: Slovenska karitas

Mreža Karitas v Turčiji v sodelovanju s Cerkvijo in z drugimi organizacijami vsakodnevno razdeli okoli 2600 toplih obrokov. »Do sedaj so razdelili tudi 5500 kompletov neprehrambnih pripomočkov za gospodinjstva, prek 8000 higienskih paketov in enko odej ter zdravila. V mestih na prizadetih območij in izven njih pa je vzpostavila tudi nekaj začasnih zavetišč in prostore, kjer otrokom omogočajo izobraževanje.«

Izobraževanje otrok poteka tudi v teh težkih razmerah. FOTO: Slovenska karitas

Karitas v Siriji je na območju Alepa in Litorala, ki ju je poleg vojne še dodatno sedaj prizadel potres razdelila 4000 paketov s prehranskimi artikli za oskrbo s hrano za dlje časa, dodatno še 2700 štruc kruha, 2950 paketov pitne vode, 612 vzmetnic, 615 odej, 2151 paketov s higienskimi pripomočki, dodatno pa še 570 paketov s plenicami za otroke in starejše ter oblačila, čevlje in igrače.

Psihosocialna pomoč na terenu v Siriji. FOTO: Slovenska karitas

Prošnja za nadaljnjo pomoč

Slovenska karitas želi ostati blizu ljudem v Turčiji in Siriji, zato prosi za nadaljnjo pomoč.

Možnosti darovanja prek SMS sporočil KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 ali z nakazilom na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA; Sklic: 00 626; BIC banke: LJBASI2X; Koda namena: CHAR.



Nalaganje
Nazaj na vrh