Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Množični protesti proti omejevalnim ukrepom v Bruslju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 01. 2022 / 17:23
Oznake: Koronavirus, Ukrepi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2022 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Množični protesti proti omejevalnim ukrepom v Bruslju
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Množični protesti proti omejevalnim ukrepom v Bruslju

V belgijski prestolnici so danes potekali množični protesti proti omejevalnim ukrepom zaradi širjenja novega koronavirusa, zlasti različice omikron. Podatki o številu udeležencev se sicer močno razlikujejo.

Organizatorji pravijo, da se jih je na shodu zbralo 500.000, policija pa govori o približno 50.000 protestnikih. Na protestih se je zbrala veliko večja množica kot na prejšnjih tovrstnih protestnih shodih. Med udeleženci so bili tudi številni iz drugih evropskih držav.

Aretacije že pred začetkom protestov

Protestniki so se dopoldne zbrali na severni železniški postaji. Od tam so se odpravili na pohod do parka Cinquantenaire v bližini evropske četrti. Po poročanju medijev je policija že pred začetkom shoda aretirala šest ljudi. Protestniki so med drugim s sabo nosili napise, na katerih so bile kritike zoper belgijskega premierja Alexandra De Crooja in covidno potrdilo. Mnogi niso nosili zaščitnih mask, pri tem pa so se sklicevali na svobodo in demokratične vrednote.

Protestniki tudi iz drugih držav

Domačim protestnikom so se na shodu pridružili somišljeniki iz drugih evropskih držav. Med protestniki je bilo med drugim opaziti zastave Poljske, Nizozemske in Romunije, navedbe novinarjev francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. »Kar se je dogajalo od leta 2020, je ljudem omogočilo, da se prebudijo,« je dejala ena od francoskih protestnic, medtem ko je eden od portugalskih udeležencev kritiziral »zdravstveno diktaturo«.

Od 1. marca obvezen poživitveni odmerek

V Belgiji podobno kot v drugih evropskih državah beležijo velik porast okužb z različico omikron. Tamkajšnja vlada se je v petek odločila za uvedbo koronskega barometra za boljše upravljanje epidemije, ki bo povezano s stanjem v bolnišnicah. V Belgiji bo od 1. marca za ohranitev veljavnosti covidnega potrdila obvezen poživitveni odmerek cepiva, če bo od drugega minilo več kot pet mesecev.


Nalaganje
Nazaj na vrh